Lajme

Zviceranët të zemëruar me vendimin e qeverisë për Credit Suisse

Marrja dramatike e Credit Suisse nga rivali i saj UBS, sipas një marrëveshjeje të mbështetur nga qeveria, i ka acaruar qytetarët zviceranë. Zemërimi dhe pasiguria janë ndjenjat mbizotëruese në mesin e qytetarëve zviceranë sipas një sondazhi, pothuajse një javë pasi UBS mori Credit Suisse pasi humbi besimin e investitorëve, shkruan Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

Një sondazh i kryer nga instituti kërkimor gfs.bern për Korporatën Zvicerane të Transmetimeve zbuloi se 66% e qytetarëve zviceranë janë të zemëruar dhe 60% ndihen të pasigurt edhe pas shpëtimit të bankës. Edhe pse pakënaqësia është e lartë në mesin e votuesve të partive politike të majta, kjo ndjenjë është e përhapur në të gjithë spektrin politik thuhet në sondazh, Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

Publiku nuk duket plotësisht i bindur me masën e qeverisë zvicerane që detyroi marrjen e CS pa votat e aksionarëve. Në total, 54% e të anketuarve thanë se nuk ishin dakord me këtë masë emergjente. Më kritikët ishin mbështetësit e krahut të majtë nga Social Demokratët dhe të Gjelbërit, dhe ata nga Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë, shkruan Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

Sondazhi tregon gjithashtu se një shumicë e ngushtë njerëzish besojnë se një marrje e përkohshme e Credit Suisse nga qeveria federale zvicerane do të kishte qenë një opsion më i mirë ose të paktën po aq i mirë sa marrja e UBS. Kjo ide është veçanërisht e popullarizuar në të majtë dhe në mesin e mbështetësve konservatorë të djathtë. Në të kundërt, vetëm një pakicë favorizoi një falimentim të kontrolluar të bankës së dytë më të madhe të Zvicrës, tregon sondazhi, raporton Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

Shumica e njerëzve të pyetur thanë se presin që kriza e Credit Suisse të ketë një ndikim negativ në sektorin financiar zviceran. Mbi 80% kanë frikë nga humbjet e shumta të vendeve të punës bankare. Shumica e të anketuarve besojnë gjithashtu se kriza do të dobësojë qendrën financiare zvicerane dhe do të dëmtojë reputacionin e saj. Përkundër kësaj, gjysma e atyre që morën pjesë në sondazh menduan se Zvicra si një vend biznesi do të shërohej shpejt nga trazirat, raporton Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

“Nga njëra anë, kjo është një temë shumë emocionale dhe ka një zemërim të madh në mesin e popullatës. Nga ana tjetër, besimi në qëndrueshmërinë e ekonomisë zvicerane falë sektorëve të tjerë nuk është zhdukur”, thotë politologu i gfs.bern, Cloé Jans, shkruan Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.

Shumë prej të anketuarve mendojnë se bordi drejtues i Credit Suisse duhet të mbajë përgjegjësi, se duhet të merren masa kundër pagave të larta në sektorin bankar dhe se nuk duan më që rreziqet të merren përsipër nga shteti. “Këto tre kërkesa të pakontestueshme nënvizojnë zhgënjimin e madh me këtë fatkeqësi politike dhe ekonomike dhe ata që janë përgjegjës për të”, deklaruan politologët e gfs.bern në raport, shkruan Swissinfo.ch, përcjellë albinfo.ch.