Lajme

Zvicra do të përdorë qentë për të zbuluar murtajën afrikane të derrave

Zagarët e specializuar aktualisht po trajnohen në kantonin verilindor zviceran të Thurgau që kufizohet me Gjermaninë. Shpërthimet e sëmundjes kanë ndodhur së fundmi në veri të Italisë dhe Gjermanisë.

Zyra Federale për Sigurinë Ushqimore dhe Çështjet Veterinare supozon se ekziston një rrezik i lartë që ASF të mbërrijë në Zvicër, tha kantoni i Thurgaut në një deklaratë të premten. ASF është një sëmundje epizootike virale që është fatale për derrat shtëpiak dhe të egër, por jo e rrezikshme për njerëzit, transmeton Albinfo.ch.

Tek derrat, sëmundja pothuajse gjithmonë çon në vdekje brenda pak ditësh. Fillimisht, kafshët shfaqin simptoma të tilla si ethe dhe sjellje të pakëndshme. Nuk ka asnjë mundësi vaksine apo trajtimi.

ASF është shumë ngjitëse. Transmetimi ndodh nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë midis kafshëve të infektuara nëpërmjet lëngjeve trupore, por edhe nëpërmjet konsumimit të mbetjeve ushqimore të kontaminuara ose produkteve të derrit. Edhe automjetet, pajisjet apo veshjet e kontaminuara e transmetojnë virusin te kafshët.

Pasojat ekonomike të një epidemie të tillë do të ishin të konsiderueshme për bujqësinë vendase. Për këtë arsye, zyra veterinare kantonale e Thurgaut ngriti një ekip të specializuar në vitin 2021 për t’u përgatitur për një epidemi të murtajës afrikane të derrave.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI