Lajme

Zvicra do të votojë për dhurimin e organeve

Aktualisht, një person duhet të pranojë në mënyrë eksplicite dhurimin e organeve pas vdekjes. Por, ky sistem nuk arriti të gjente donatorë të mjaftueshëm, kështu që Parlamenti miratoi parimin e “pëlqimit të supozuar” në tetor 2021, njofton albinfo.ch.

Kjo do të thotë që çdo banor i rritur i Zvicrës do të konsiderohet automatikisht si dhurues organesh, përveç rastit kur ata kanë lënë udhëzime për të kundërtën, ose të afërmit nuk e kundërshtojnë heqjen mbi bazën se kjo respekton dëshirat e supozuara të të ndjerit.

Megjithatë, kundërshtarët e ligjit të ri mblodhën 64,000 nënshkrime (14,000 më shumë se sa kërkohet me ligj) kundër këtij rishikimi.

“Një ndryshim i tillë paradigme duhet t’u paraqitet njerëzve [për votim]”, tha Franziska Sprecher, anëtare e Komitetit të referendumit dhe profesoreshë e së drejtës në Universitetin e Bernës.

Ajo shtoi se ky legjislacion cenon të drejtën kushtetuese të çdo personi për integritet fizik dhe mendor, si dhe për vetëvendosje.

Votimi është caktuar për 15 maj. /Albinfo.ch

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI