Lajme

Zvicra investon 200 milionë franga për vaksinën kundër koronavirusit

Ndërmarrja zvicerane bioteknike Lonza, në partneritet me firmën amerikane Moderna, njoftoi më herët gjatë javës se faza e parë e provave të vaksinës së koronavirusit tregoi "rezultate të shkëlqyera".

Zvicra është e vendosur të investojë 200 milionë franga për të rezervuar 10 milionë doza të vaksinës kundër koronavirusit. Plani është që të vaksinohen 60 për qind e popullsisë, transmeton albinfo.ch.

Siç është raportuar në Neue Zürcher Zeitung të dielën, qëllimi i skemës është të vaksinojë 60 për qind të popullsisë, duke minimizuar kështu rrezikun e përhapjes së mëtejshme nëse ndodh një shpërthim tjetër.

Ndërsa popullsia e Zvicrës është 8.5 milionë, 10 milionë doza do të rezervohen pasi duhen dy injeksione për person, përcjell tutje albinfo.ch.

Jo të gjithë anëtarët e popullatës do të vaksinohen, tha Nora Kronig, një zëdhënëse e Zyrës Federale Zvicerane të Shëndetit Publik.

“Në fazën e parë, fëmijët duhet të përjashtohen nga regjimi i vaksinimit”, tha Kronig.

Qeveria po kërkon gjithashtu të investojë 100 milionë franga për kompani që prodhojnë dhe zhvillojnë vaksina të tilla, me fokus në kompanitë zvicerane.

Ndërmarrja zvicerane bioteknike Lonza, në partneritet me firmën amerikane Moderna, njoftoi më herët gjatë javës se faza e parë e provave të vaksinës së koronavirusit të tij tregoi “rezultate të shkëlqyera”.

Siç është raportuar në Zvicra Lokale, me gjithë kompanitë zvicerane që luajnë një rol kryesor në hulumtimin e vaksinës koronavirus, banorët e Zvicrës nuk do të kenë përparësi nëse dhe kur vaksina bëhet e disponueshme.

Qeveria tha se dëshironte të siguronte që të gjithë banorët e Zvicrës të kishin qasje në vaksinë, por gjithashtu dëshironte të sigurohej që vendet e tjera të kishin mundësi të hynin gjithashtu në të.

Ministri Zviceran i Shëndetësisë, Alain Berset, tha të mërkurën një bashkëpunim ndërkombëtar ishte mënyra më e mirë për të marrë një vaksinë sa më shpejtë që të jetë e mundur, në vend që disa vende të punojnë kundër njëri-tjetrit duke u përpjekur të shpiknin të njëjtën rrotë.

“Së pari, ne duhet të kemi një vaksinë. OBSH po punon për të”, tha Berset.

“Ne (Zvicra) po marrim një rol pionier kur bëhet fjalë për vaksinat.

“Bota po punon së bashku. Nuk do të ketë 120 vaksina të ndryshme, por përkundrazi do të ketë disa kandidatë premtues”, tha Berset.

Përbërësi aktiv do të prodhohet në Zvicër. Vendet që kanë produktin përfundimtar duhet të sigurojnë që shpërndarja midis vendeve të garantohet.

Linjat e prodhimit për vaksinën po krijohen si në Shtetet e Bashkuara, ashtu edhe në Visp, Zvicër. /Albinfo.ch