Lajme

Zvicra ende i burgos fëmijët, pavarësisht kritikave

Çdo vit rreth 20 fëmijë burgosen në burgjet zvicerane

Thuhet se çdo vit rreth 20 fëmijë burgosen në burgjet zvicerane. Me gjithë kritikat e ashpra, Parlamenti nuk pranon të ndalojë këtë praktikë.

Zvicra është një nga 196 vendet që ka ratifikuar Konventën e OKB-së për të Drejtat e Fëmijëve. Sipas kësaj, ndalimi i të miturve duhet të përdoret vetëm si mjeti i fundit dhe vetëm sa më i shkurtër që të jetë e mundur.

Megjithatë, çdo vit rreth 20 fëmijë mbahen në paraburgime në burgje të ndryshme të vendit.

Midis 2017 dhe 2018 u raportuan se 37 të mitur u arrestuan në Zvicër për një periudhë midis 120 ditësh, siç tregohet nga raporti i jashtëm i Komisionit Zviceran për Parandalimin e Torturës, shkruan swissinfo.ch.

Këta fëmijë ishin azilkërkues midis moshës 15-18 vjeç. Pasi kërkesa e tyre për azil u refuzua, ata u burgosën deri në dëbimin e tyre nga Zvicra. Një lidhje e jashtme “ndalimi administrativ” që zbatohet rregullisht në Zvicër për azilkërkuesit e rritur, të refuzuar para riatdhesimit të tyre.

Përfundimi i Komisionit për Parandalimin e Torturës është i qartë: “Në kontekstin e migracionit, ndalimi i të miturve të shoqëruar ose të pashoqëruar në lidhje me parimin e interesave më të mirë të fëmijës, i cili duhet të ketë përparësi ndaj statusit të emigracionit, konsiderohet i papranueshëm”. Komisioni gjithashtu vuri në dukje se shumica e këtyre të miturve ishin vendosur në burgje të papërshtatshme ose qendra paraburgimi, transmeton albinfo.ch.

Po ashtu, Komisioni vuri në dukje se tre kantone kishin arrestuar të mitur nën moshën 15 vjeç me familjet e tyre, përkundër faktit se ligji i jashtëm zviceran e ndalon këtë. Masa u dënua rëndë vitin e kaluar nga Komiteti i Auditimit të Jashtëm të Parlamentit, i cili zbuloi se shumica e 200 personave të mitur që mbaheshin në paraburgim administrativ ndërmjet 2011 dhe 2014 ishin nën 15 vjeç. Në nëntor 2018 lidhja qeveri-e jashtme ishte përgjigjur me kërkesën e kantoneve për t’i dhënë fund përfundimisht kësaj praktike.

“Zvicra nuk i trajton këta fëmijë si fëmijë, por kryesisht si migrantë”, shpjegon Tanya Norton, asistente në programin “Fëmijët dhe adoleshentët në migrim” të organizatës së ndihmës për fëmijë Terre des homomosxterner Link (Tdh).

“Arrestimi i fëmijëve duhet të jetë zgjidhja e fundit, por zbulojmë se ka më shumë të ngjarë të përdoret si mjeti i parë, me alternativa, por ne mendojmë se ka mungesë të vullnetit politik”, tha Tanya Norton.

Terre des hommes është një nga organizatat e para që denoncoi burgosjen e migrantëve nën moshë kur ajo publikoi një raport të jashtëm në vitin 2016. Që atëherë, disa organizata kanë ndjekur padinë, dhe madje Komisioneri i Jashtëm gjykatës i Këshillit të Evropës rekomandoi Zvicrën 2017 që të mos ndalonte fëmijët nën moshën 18 vjeç.

Terre des hommes tregon gjithashtu mungesën e shifrave të besueshme për burgosjen e fëmijëve migrantë në Zvicër. Të dhënat e mbledhura nga burime të ndryshme (Sekretariati Shtetëror për Lidhjen e Migracionit të Jashtëm (SEM), Tdh, Komisioni Kombëtar për Parandalimin e Torturës dhe Prioriteti Kombëtar i Kërkimit Migrimi dhe Lëvizja e Jashtme e Lidhjes së Jashtme) janë vërtet të ndryshme.

SEM i vërteton këto ndryshime nga gabimet e kantoneve, të cilat tani duhet të korrigjohen. Sidoqoftë, Zvicra u paralajmërua në vitin 2015 nga Komiteti i OKB-së për të Drejtat e Lidhjes së Jashtme të Fëmijëve për shkak të mangësive të tij statistikore në fushën e azilit.

Për shembull, në Gjenevë dhe Neuchâtel, ndalimi administrativ i të miturve është i ndaluar me ligj. Shumica e kantoneve kanë deklaruar vitet e fundit për të burgosur lidhje joekzistuese, migrantë të mitur dhe gra migrante, por dhjetë prej tyre ishin drejtuar në këtë opsion midis 2017 dhe 2018. /Albinfo.ch.