Koronavirusi: çast pas çasti

Zvicra mban lidhje ajrore me Brazilin, përkundër rreziqeve

Ende është e mundur të fluturoni për në Zvicër nga Brazili, ku po qarkullon një variant i ri i SARS-CoV-2. Ky variant duket të jetë më ngjitës, më virulent dhe i aftë të riinfektojë ata që kanë pasur llojin origjinal

Studimet në Brazil sugjerojnë se varianti P1 është 2.2 deri 2.5 herë më ngjitës. Nëse kjo rezulton e saktë, varianti do të vazhdojë të fitojë terren, veçanërisht nëse mund të infektojë ata që janë infektuar me variante të mëparshme siç sugjerojnë të dhënat nga qyteti amazon i Manaus.

Të dhënat e fundit sugjerojnë gjithashtu se varianti P1 mund të jetë më virulent. Numri i njerëzve nën 40 në njësitë e kujdesit intensiv në Brazil me Covid-19 u rrit në më shumë se 11,000 në Mars, duke arritur 52.2% të të gjithë pacientëve të ICU, sipas Shoqatës Braziliane të Mjekësisë Intensive, raportoi Medical Express. 

Disa persona duket se janë prapa përqindjes në rritje të pacientëve më të rinj të ICU në Brazil. Njëra është progresi në vaksinimin e personave të moshuar më të rrezikuar. Sidoqoftë, virulenca më e lartë e variantit të ri mund të jetë një faktor tjetër i mundshëm, përcjell albinfo.ch. 

Përveç kësaj, sa mbrojtje ofrojnë vaksinat aktuale kundër këtij varianti të ri mbetet një pyetje e hapur. Hulumtimet sugjerojnë se variantet që qarkullojnë në Brazil kanë mutacione në rajonin kulmor të virusit që përdoret për të hyrë dhe infektuar qelizat. Këto ndryshime mund ta bëjnë virusin më rezistent ndaj vaksinave që synojnë proteinën spike, njoftoi Reuters. 

Gjatë muajit të fundit Brazili ka regjistruar më shumë se 86,000 vdekje nga Covid-19 në valën e tij më të rëndë të infeksioneve. Më shumë se 170,000 njerëz kanë vdekur nga virusi që nga fundi i vitit të kaluar. 

Portugalia, Britania e Madhe dhe Franca kanë ndërprerë të gjitha lidhjet ajrore me Brazilin. Sidoqoftë, Zvicra ka vendosur t’i mirëmbajë ato, sipas RTS. 

Brazili është në listën e kombeve me rrezik të lartë të Zvicrës, së bashku me 50 vende të tjera. Njerëzit që mbërrijnë nga këto vende duhet të paraqesin një rezultat të testit negativ të fundit gjatë mbërritjes dhe karantinës për 10 ditë. Një provë tjetër negative një herë në Zvicër mund të shkurtojë kohën e karantinës në 7 ditë. 

Sipas RTS, 13 raste të variantit brazilian janë zbuluar në Zvicër, shumë më pak se në disa vende të tjera evropiane. Për shembull, 2.6% e rasteve Covid-19 në Italinë fqinje janë njerëz të infektuar me variantin Brazilian P1. 

Testimet aktuale dhe masat e karantinës duket se kanë qenë të mjaftueshme për të shmangur përhapjen e shpejtë të këtij virusi, i cili përfaqëson vetëm një pakicë të vogël të rasteve, sipas Virginie Masserey, shefja e kontrollit të sëmundjeve infektive në Zyrën Federale të Shëndetit Publik të Zvicrës. Por ne duhet të qëndrojmë vazhdimisht vigjilentë, tha ajo. 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI