Lajme

Zvicra më 15 qershor hap kufijtë me të gjitha shtetet e BE-së dhe EFTA-s

Zvicra dëshiron të hapë kufijtë për të gjitha vendet e BE dhe EFTA më 15 qershor - dhe jo, siç ishte planifikuar fillimisht, vetëm për Gjermaninë, Francën dhe Austrinë

Ministrja Federale, Karin Keller-Sutter ka njoftuar qeverinë e shtetit lirdhur me këtë synim qëllim, bëhet e ditur nga Kancelaria Federale, njofton srf.ch.

Këshilli Federal beson se situata aktuale epidemiologjike mundëson një lehtësim të tillë, transmeton albinfo.ch. Departamenti i Drejtësisë tani është duke u përgatitur për të ndryshuar rregulloret në përputhje me situatën e re.

Në një konferencë me video të ministrave të brendshëm të shteteve anëtare të zonës Shengen që është mbajtur të premten (sot), shumë ministra kanë shprehur dëshirën për kthim në normalitet, njoftonKëshilli Federal. Ata duan të heqin kontrollet në kufijtë e brendshëm evropianë, përcjell albinfo.ch. Sekretari i Shtetit Mario Gattiker ka marrë pjesë në konferencë, duke përfaqësuar Zvicrën.

Kufizimet e hyrjes midis Zvicrës, Austrisë dhe Gjermanisë janë zbutur fillimisht më 16 maj. Ekzistojnë vetëm kontrolle kufitare të bazuara në rrezik, por jo konrollime sistematike.

Nga të gjitha vendet e tjera të BE-së dhe EFTA-së, deri më 15 qershor hyrja në Zvicër lejohet vetëm në raste të jashtëzakonshme, përcjell albinfo.ch. Por, disa vende kanë hapur njëanshëm kufijtë e tyre më shpejt: Të mërkurën e kaluar, vendi fqinj Italia, e goditur rëndë nga pandemia, hapi kufijtë e saj për udhëtarët ndërsa Austria hapi kufij të enjten.