Kriza në Ukrainë

Zvicra me sanksione të reja kundër Rusisë

Zvicra ka vendosur sanksione të mëtejshme kundër Rusisë në përgjigje të agresionit të vazhdueshëm ushtarak kundër Ukrainës.

Kombi alpin ka vendosur 106 individë të tjerë dhe 88 kompani në listën e sanksioneve, kryesisht që ishin të përfshirë në prodhimin e raketave, dronëve, sistemeve të mbrojtjes ajrore dhe mallrave të tjera ushtarake, transmeton albinfo.ch.

Kompanitë ruse dhe individët e përfshirë në furnizimin me pajisje mbrojtëse nga Republika Popullore Demokratike e Koresë në Rusi janë shtuar gjithashtu në listë, tha Departamenti Federal i Çështjeve Ekonomike, Arsimit dhe Kërkimit në një deklaratë të premten.

Sanksionet zbatohen nga ora 18:00 e datës 1 mars.

Gjyqtarët dhe nëpunësit civilë nga territoret e okupuara nga Rusia të Ukrainës janë gjithashtu subjekt i sanksioneve zvicerane. Në listë janë shtuar edhe personat e përfshirë në rrëmbimin me forcë të fëmijëve ukrainas, shkruan swissinfo.

Pasuritë e atyre që janë në listën e sanksioneve zvicerane duhet të ngrihen dhe t’i raportohen Sekretariatit Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Përveç kësaj, personat në fjalë janë subjekt i sanksioneve të udhëtimit.

Zvicra ka prezantuar gjithashtu masa shtesë në lidhje me tregtinë që synojnë parandalimin e Rusisë nga blerja e mallrave dhe teknologjive të ndjeshme për ushtrinë e saj. Këto përfshijnë ndalimin e eksportit të mallrave me përdorim të dyfishtë për ushtrinë dhe teknologjinë ruse, duke sanksionuar 27 kompani të tjera.

Sanksionet e fundit zvicerane pasqyrojnë ato të paketës së 13-të të sanksioneve të Bashkimit Evropian. Vendet anëtare të BE-së miratuan këtë raund të fundit sanksionesh më 23 shkurt në prag të përvjetorit të dytë të sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës.