Lajme

Zvicra mund t’u jetë mirënjohëse ‘të huajve’ pasi popullsia i afrohet 9 milionëve

Popullsia e Zvicrës është në prag të arritjes së nëntë milionëve dhe kapërcimi i këtij pragu domethënës duhet të nxisë pyetje për të ardhmen e vendit, shkruan Clare O'Dea

Numri historik që mund të arrihet para Vitit të Ri ose në fillim të vitit 2023 po përshëndetet si një alarm i kuq në disa qarqe. Statistikat janë një dhuratë për popullistët e krahut të djathtë, duke pikturuar si problem emigracionin dhe rrjedhimisht emigrantët.

Sepse, në një vend me shkallë të ulët të lindshmërisë (1.46 lindje për grua në 2020), rritja vjen nga imigracioni dhe jetëgjatësia. Megjithatë, përqendrimi se kush duhet të jetojë në Zvicër errëson çështjen më të rëndësishme se si duhet të jetojmë. Kjo ngre pyetje më komplekse dhe kërkuese në lidhje me planifikimin dhe konsumin.

Që nga viti 2012 popullsia e emigrantëve është rritur me katër pikë përqindjeje në Zvicër në 25 për qind. Por, për shkak të profilit të moshës së emigrantëve, një e treta e fuqisë punëtore zvicerane janë të huaj.

Në të vërtetë, modeli ekonomik zviceran bazohet në disponueshmërinë e lehtë të punëtorëve të huaj, kryesisht qytetarë të Bashkimit Evropian. Kjo mbështetet nga lëvizja e lirë e njerëzve midis Zvicrës dhe BE-së.

Është ekonomia – jo emigracioni

Kushdo që me të vërtetë dëshiron të zvogëlojë shifrat, ndoshta do të ishte më i mençuri të fokusohej në reformimin e sistemit ekonomik. Ky është shoferi. Frenimi i rritjes do të frenojë imigracionin. Por ka kufij për inovacionin zviceran dhe ky vend hiper-suksesshëm është më i lidhur se shumica me modelin e vendosur të rritjes së vazhdueshme ekonomike.

Edhe pse numri nëntë milionë është i ri, trendi nuk është. Duke parë mbrapa gjatë dekadave të fundit, nuk duhet të jetë shkak për alarm që 8.9 milionë banorë të Zvicrës do të shijojnë sezonin festiv në vitin 2022. Vendi është i praktikuar mirë në ushqimin për një popullsi në rritje.

Në vitin 1990, vetëm 6.8 milionë njerëz jetonin në Zvicër. Dy milionë njerëz të tjerë në pak më shumë se 30 vjet duken si një ndryshim dramatik, por kjo rritje thelbësore është menaxhuar mjaft mirë.

Sipas mendimit tim, ka tre motive kryesore për përpjekjen për të ndalur rritjen e popullsisë që lidhet me emigracionin. Njëra është ksenofobia e zakonshme ose e kopshtit, duke mos dashur të ndani hapësirën tuaj me të huajt. “Le bruit et l’odeur”, siç tha në mënyrë të famshme Zhak Shirak në 1991.

Arsyeja tjetër për të qenë të kujdesshëm ndaj emigracionit të lartë do të ishin shqetësimet për kapacitetin social, frika e mbingarkesës së shërbimeve publike si shkollat, transporti dhe kujdesi shëndetësor, mungesa e banesave dhe e tokës.

E treta ka të bëjë me mbrojtjen e mjedisit nga ndikimi i më shumë njerëzve. Ndoshta disa njerëz janë të motivuar nga të tre. Në një botë ideale, dhe ndoshta në Zvicër, qeverisja e mirë duhet të jetë në gjendje të zgjidhë dy të fundit.

A do të dëshironte dikush të kthehej në Zvicrën e vitit 1970?

Rritja e popullsisë me fokus emigracionin u bë fillimisht një mollë sherri në vitet 1960. Shqetësimi për praninë e të huajve ishte sfondi i Iniciativës Schwarzenbach në 1970. Nisma kundër imigracionit ishte një përgjigje ndaj fluksit të emigrantëve të pasluftës, kryesisht nga Evropa Jugore.

Këta punëtorë u tërhoqën nga bumi ekonomik i pasluftës. Shumë përfunduan duke qëndruar përgjithmonë dhe, në mënyrë të pashmangshme, ata ndryshuan Zvicrën. Duke parë kontributin e atij brezi të parë dhe të pasardhësve të tyre, duket qartë se ishte një ndryshim për mirë. Apo do të dëshironte dikush të kthehej në Zvicër në vitin 1970?

James Schwarzenbach, zvicerani Enoch Powell, përdori termin Überfremdung (tepricë e huajshmërisë) në fushatën e tij. Nisma e tij propozoi formulim në kushtetutë që do të kishte kufizuar përqindjen e emigrantëve në 10 përqind të popullsisë. Në fakt, kjo do të nënkuptonte dëbimin e 300,000 njerëzve.

Pjesëmarrja ishte historikisht e lartë në 75 për qind. Nisma u refuzua nga 54 për qind e votuesve. Që atëherë, votuesit kanë pasur mundësi të tjera për të ndikuar drejtpërdrejt në politikën e imigracionit, duke përfshirë votat për natyralizimin.

Një gjë e veçantë për sa i përket retorikës ishte iniciativa Ecopop në 2014 që synonte të kufizonte imigracionin për hir të mjedisit. Titulli i plotë i iniciativës ishte “Stop mbipopullimit – ruajeni mjedisin tonë natyror” dhe synonte të kufizonte rritjen vjetore në 0.2 për qind të popullsisë neto.

Ky propozim u refuzua nga 74 për qind e votuesve. Në mënyrë konfuze, në të njëjtin vit, shumica pranoi nismën e Partisë Popullore Zvicerane për të frenuar imigracionin në BE duke rifutur kuotat. Ky plan përfundimisht doli të jetë i pazbatueshëm dhe vetëm një version i zbehur mund të zbatohej.

Për shqetësimet e jetës së përditshme fajësohen të huajt

Për të mos u dekurajuar, Partia Popullore u rikthye me një iniciativë tjetër duke u përpjekur t’i jepte fund lëvizjes së lirë të njerëzve me BE-në në vitin 2020. Një votë po do të kishte shkaktuar rënien e të gjithë paketës së marrëveshjeve BE-Zvicër, por rezultati ishte 61.7 për cent nr.

Duke u rikthyer në ekranet tona në vitin 2023, përpjekja e radhës nga Partia Popullore për të synuar imigracionin mbulohet me kryefjalën e momentit – “Iniciativa e Qëndrueshmërisë”. Është lënë të kuptohet se mund të presim një tekst “shpërthyes”.

Kur bëhet fjalë për të qenë kundër imigracionit në politikën zvicerane, fushatat nuk duhet të dalin me një propozim të zbatueshëm. Truku është ta bëni atë të duket sikur problemi kompleks është i thjeshtë, të shihet se po përpiqeni ta zgjidhni atë dhe më pas të ankoheni se jeni penguar nga interesat e veta.

Ndërkohë, shqetësimet e jetës së përditshme – të tilla si mos marrja e një vendi në tren në orën e pikut ose një takim i shpejtë me mjekun tuaj, ose shikimi i një apartamenti që dëshironi – mund të fajësohen të gjitha për faktin se popullsia është shumë e lartë për shkak të ata të huajt e bezdisshëm.

Arritja e nëntë milionë banorëve është një moment i rëndësishëm për të bërë një bilanc. Në nivel global, banorët zviceranë kanë një ndikim disproporcional të dëmshëm në mjedis për shkak të shkallës së konsumit të tyre. Kur shikoni demografinë, popullsia e moshuar është një shqetësim serioz, me një në pesë banorë zviceranë të moshës mbi 65 vjeç.

Ndërsa shikojmë nga e ardhmja, a mund të drejtohen gjërat në drejtimin më të mirë të mundshëm për të gjithë, ndërkohë që veprojnë siç duhet nga mjedisi? Çelësi është të kërkoni zgjidhje holistike dhe të mos shpërqendroheni nga debatet e pandershme.

 

Shkruan Clare O’Dea nga The Local