Lajme

Zvicra ka 208 male me lartësi mbi 3 mijë metra

“House of Switzerland” ka shkruar se në Zvicër janë 208 male dhe shumica e tyre janë me mbi 3 mijë metra lartësi. Po ashtu, sipas kësaj faqeje, Zvicra ka edhe 48 maja mbi 4000 m, më shumë se çdo vend tjetër evropian, transmeton albinfo.ch.

Kjo është një listë e maleve më të larta të Zvicrës. Kjo listë përfshin vetëm samite mbi 3,600 metra (11.811 ft) me një përparësi topografike prej të paktën 30 metra. Për një listë malesh (vetëm për samite kryesore), përfshirë samite më të ulëta, shihni Lista e maleve të Zvicrës.

Union Internationale des Associationations d’Alpinisme përcakton një samit në Alpe si të pavarur, nëse kreshta lidhëse midis tij dhe një takimi më të lartë bie të paktën 30 m. Ka mbi 250 samite të tilla që tejkalojnë 3.600 m në Zvicër, të vendosura në Alpet e Larta, në kantonet e Valais, Bern, Graubünden, Uri dhe Glarus. Të gjitha lartësitë malore dhe përparësitë në listë janë nga hartat në shkallë më të madhe në dispozicion.

Së bashku me liqenet, malet përbëjnë një tipar kryesor natyror të Zvicrës me shumicën e kantoneve që kanë samite më të larta se 2.000 metra (7,000 ft) dhe tre prej tyre kanë samite që tejkalojnë 4,000 metra (13,000 ft). Dy vargjet kryesore malore janë Alpet (në jug dhe në lindje) dhe Jura (në veri dhe perëndim), të ndara nga Rrafshnalta Zvicerane, e cila gjithashtu përfshin një numër të madh kodrash. Topografikisht, tri samitet më të rëndësishme të Zvicrës janë ato të Monte Rosa (më të ngriturit), Finsteraarhorn (më të spikatur) dhe Piz Bernina (më të izoluarit). /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI