Lajme

Zvicra përballet me mbingarkesa në spitale

Përderisa rastet e Covid-19 po rriten me një shpejtësi alarmante, njësitë e kujdesit intensiv në disa spitale zvicerane të vendosura në rajonet më të prekura po arrijnë pikën e tyre të mbingarkesës.

Në përgjithësi, njësitë e kujdesit intensiv (ICU), ku trajtohen rastet më të rënda të koronavirusit, kanë më pak shtretër se sa shërbimet e tjera spitalore, kështu që ato mund të mbipopullohen shpejt. Në Center Hospitalier du Valais Romand (CHVR) në Sion, 124 pacientë janë të shtruar në njësinë e kujdesit kritik dhe 10 në ICU. Spitali tani është me kapacitet të plotë dhe nuk mund të trajtojë më raste të lidhura me Covid.

Në fakt, duke filluar nga 26 tetori, pacientë të rinj do të dërgohen në spitale të tjera në Valais dhe kantone të tjera. CHVR po krijon gjithashtu një njësi krize për të menaxhuar tejmbushjen.

“Java e ardhshme do të jetë shumë e vështirë. Numri në rritje i pacientëve është i vazhdueshëm dhe shqetësues”, tha drejtori i spitalit, Eric Bonvin, të dielën në Radio Rhône.

Megjithëse ka vetëm 4 për qind të popullsisë së Zvicrës, rastet e Valais ‘Covid-19 përbëjnë mbi 16 për qind të numrit të përgjithshëm të vendit. Një strukturë tjetër mjekësore, Spitali Schwyz, është gjithashtu i tejmbushur për shkak të numrit të lartë të infeksioneve të raportuara në kanton. ICU origjinale me nëntë shtretër është zgjeruar në 24 shtretër për të akomoduar pacientë me koronavirus dhe tani ka arritur kufirin e saj, sipas menaxhmentit të spitalit.

Ndërsa situata të tilla ka më shumë të ngjarë të ndodhin në spitale më të vogla që nuk kanë burime dhe kapacitete të gjera të spitaleve të mëdha universitare, shkruan the local.ch, përcjell albinfo.ch.