Lajme

Zvicra rrezikon të paguajë miliarda nëse aeroplanët amerikanë vonohen

Dorëzimi i aeroplanëve luftarakë F-35 nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës tashmë është vonuar në disa vende dhe nëse ky do të ishte rasti për Zvicrën, vendi alpin do të duhej të paguante deri në 1.75 miliardë CHF, raporton swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Parlamenti zviceran miratoi blerjen e avionëve të rinj luftarakë F-35 nga SHBA-ja në vitin 2022. Normalisht, nëse ka një vonesë në dorëzimin e tyre, prodhuesi është i detyruar të paguajë një gjobë kontraktuale, por në këtë rast nuk ka një dënim të tillë, raportoi sot grupi mediatik i lidhjes TamediaExternal.

Zyra Federale për Prokurimin e Mbrojtjes shkroi se kontrata për avionët midis Zvicrës dhe qeverisë amerikane “nuk përfshin asnjë ndëshkim kontraktual”. Prandaj, ndërsa firma kontraktuese e mbrojtjes shtetërore zvicerane Ruag duhej të paguante 726 mijë CHF për dorëzimin e vonuar të Cobra, Lockheed Martin, prodhuesi i F-35A, nuk rrezikon të njëjtën gjë.

Sipas Tamedias, është Zvicra ajo që do të përballonte shpenzimet e vonesës. Nëse F-35 nuk arrijnë në kohë, Zvicrës do t’i duhet të zgjasë jetëgjatësinë e avionëve F/A-18. Disa vjet më parë, Ministria zvicerane e Mbrojtjes vlerësoi se nga 800 milionë CHF deri në 1,75 miliardë CHF do të kërkoheshin për të operuar F/A-18 deri në vitin 2035.

Në njoftim thuhet ndër të tjera se marrëveshjet e përgjithshme midis qeverisë amerikane dhe prodhuesit – duke përfshirë atë për F-35A zvicerane – do të përmbajnë “mekanizma kontraktualë” që “hyjnë në fuqi në rast të mospërmbushjes së Lockheed Martin”. Megjithatë, as Armasuisse dhe as Lockheed Martin nuk thonë se cilët janë mekanizmat dhe nëse parashikojnë edhe kompensim financiar.

Megjithatë, Departamenti Amerikan i Mbrojtjes nuk i ka dhënë zyrtarisht kontratën Lockheed Martin: derisa ta bëjë këtë, prodhimi nuk mund të fillojë.