Financa

Zvicra shkëmben informacione me 30 shtete për miliona llogari bankare

31 vende, përfshirë Zvicrën, për herë të parë kanë shkëmbyer automatikisht informacione mbi llogaritë financiare të dielën.

Zvicra dërgoi informacione për rreth dy milionë llogari bankare në vendet partnere.

Në këmbim, Zvicra mori informacion mbi llogaritë financiare në miliona, siç njoftoi Administrata Federale Tatimore (ESTV), përcjell albinfo.ch.

Shkëmbimi Automatik i Informacionit (AIA) synon të parandalojë evazionin fiskal ndërkufitar.

Të dhënat do të shkëmbehen çdo vit në të ardhmen, nga viti 2019 do të përfshihen në rreth 80 shtete.

Këtë vit, së bashku me Zvicrën, duhet të marrin pjesë 28 shtetet anëtare të BE dhe nëntë shtete dhe territore të tjera.

Megjithatë, Rumania dhe Qipro janë përjashtuar nga transferimi sepse ato ende nuk i përmbushin konfidencialitetin ndërkombëtar dhe kërkesat e sigurisë së të dhënave.

Dorëzimi i të dhënave në Australi dhe Francë është vonuar, sepse këto shtete nuk mund t’i japin ende të dhënat Administratës Federale të Taksave për arsye teknike.

Zvicra ende nuk ka marrë ndonjë informacion nga Estonia, Kroacia dhe Polonia.

Administrata Federale Tatimore aktualisht ka rreth 7,000 institucione financiare raportuese, të tilla si bankat, trustet dhe kompanitë e sigurimeve, të cilat mbledhin të dhënat dhe e transmetuan atë në MTL.

Identifikimi, llogaria dhe informacioni financiar janë shkëmbyer midis shteteve, duke përfshirë emrin, adresën dhe numrin e identifikimit tatimor, si dhe detajet e institucionit financiar, bilancin e llogarisë dhe të ardhurat kapitale.

Administrata Federale e Taksave (MTL) tani e rendit informacionin dhe e shpërndan atë në kantonet individuale. 26 administrata tatimore kantonale do të marrin të dhënat në nëntor.

Megjithatë, shkëmbimi automatik i informacioneve tashmë kishte efekt në vitin 2017, pasi që më shumë evadues tatimorë në Zvicër raportojnë pasuritë e padeklaruara si kurrë më parë.