Lajme

Zvicra shpenzoi 4.3% më shumë energji elektrike në vitin 2021

Kombi alpin konsumoi 2.4 milionë kilovatë orë (kWh) më shumë energji elektrike në vitin 2021, ekuivalente me konsumin vjetor të 479,800 familjeve.

Përveç ‘efekteve kompensuese’ të lidhura me pandeminë në tremujorin e dytë, zhvillimi i përgjithshëm ekonomik, moti dhe zhvillimi i popullsisë rritën konsumin në vitin 2021″, tha të enjten Zyra Federale Zvicerane e Energjisë (SFOE), përcjell albinfo.ch.

Konsumi total i energjisë elektrike ishte 58.1 miliardë kWh në një vit ku PBB u rrit me 3.7% dhe popullsia me 0.8%. Numri i ditëve të shkallës së ngrohjes (temperatura e jashtme nën 18°C ​​ose 65°F) u rrit me 15.3%, gjë që kontribuoi gjithashtu në përdorimin më të madh të energjisë elektrike pasi vetëm ngrohja përbën 10% të konsumit të energjisë elektrike.

Prodhimi vendas i energjisë elektrike ra me 8.2%. Hidrocentralet prodhonin 2,7% më pak energji elektrike, ndërsa centralet bërthamore ranë me 19,4% për shkak të punëve të mirëmbajtjes të kryera në uzinën e Leibstadt gjatë disa muajve.

“Hidrocentralet kontribuan 61,5% në prodhimin e përgjithshëm të energjisë elektrike (centralet lumore 26,4%, termocentralet e magazinimit 35,1%) ndërsa termocentralet bërthamore furnizuan 28,9% dhe termocentralet konvencionale dhe termocentralet e rinovueshme gjeneruan 9,6%,” tha SFOE.

Zvicra importoi 2.4 miliardë kWh më shumë energji elektrike sesa eksportoi (krahasuar me një tepricë eksporti prej 5.6 miliardë kWh në 2020) dhe kështu pati një bilanc negativ të tregtisë së jashtme prej 258 milionë CHF (krahasuar me një pozitiv neto prej 293 milionë CHF në 2020), përcjell albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI