Fotolajmi

20 universitetet gjermane në top 200-shin botëror

Në edicionin e 14-të vjetor të renditjes botërore të  “Times Higher Education 2018”, Ludwig-Maximilians-Universität München është institucioni më i lartë i arsimit të lartë në Gjermani, renditur si universiteti i 34-të më i njohur në botë. Megjithatë, ky institucion ka rrëshqitur për katër vende krahasuar me vitin e kaluar, përcjell albinfo.ch.

Në renditjen e „Times Higher Education“ u përfshinë 1.000 universitete nga gjithsej 77 vende. 44 institucione gjermane të arsimit të lartë arritën të regjistroheshin këtë vit, ndryshe nga 41 universitete vitin e kaluar.

Universitetet amerikane dhe britanike dominuan në listë, Universiteti i Oksfordit, Universiteti i Kembrixhit dhe Instituti i Teknologjisë së Kalifit.

Nga universitetet e tjera gjermane në listë, Universiteti Teknik i Mynihut dhe Universiteti Heidelberg kishin rezultatet më të mira. Dy universitetet u gjetën në 50 vendet e para; Universiteti Teknik është në 41, ndërsa Heidelberg është nën pozitëmn e 45-të.

Disa universitete gjermane përmirësuan ndjeshëm vendin e listës krahasuar me vitin e kaluar. Për shembull, Universiteti i Freiburgut, për shembull, u rendit i 82-ti në vendin e 95-të, ndërsa Universiteti i Këlnit renditet i 145-të në vendin e 170-të.

Disa nga institucionet e reja gjermane u bashkuan këtë vit. Universiteti i Mjekësisë “Charite” në Berlin u rendit i 126-të, Universiteti i Passau dhe Universiteti i Potsdamit u renditën në një grup nga 201 në 250, ndërsa Universiteti i Teknologjisë i Hamburgut ishte në grup nga vendi i 401 në 500.

“Gjermania mbetet një nga vendet më të forta në botë kur bëhet fjalë për arsimin e lartë, por universitetet e saj janë nën kërcënim nga rritja e Azisë”, thotë Phil Bates, redaktor në „Times Higher Education“,

Universitetet kineze po ngjiten me shpejtësi në listë, duke u nënshtruar presionit të institucioneve anembanë botës. Dy universitetet kryesore në Kinë tani e tejkalojnë Universitetin më të lartë Ludwig në Mynih.

Gjermania gjithashtu mund të përfitojë nga një rënie e mundshme në numrin e studentëve të huaj që aplikojnë për universitetet amerikane dhe britanike përpara Brexit, si dhe një politikë të fuqizuar të emigracionit në të dy vendet.

Kur bëhet fjalë për institucionet e arsimit të lartë nga Ballkani, dy universitete kroate janë në listë. Universiteti i Splitit ka qenë në grup nga 501 në 600, dhe Universiteti i Zagrebit ka qenë në grup nga 801 në 1.000.

Vetëm Bullgaria me Universitetin e Sofjes figuron në grupin 1000+, ndërsa Universiteti i Mariborit dhe Universiteti i Lubjanës kanë qenë në grup nga 601 në 800.