Lajme

100 personalitete në Francë kërkojnë një ligj më të ashpër kundër dhunës seksuale

Fondacioni i Grave, #Metoomedia dhe aktorja Anna Mouglalis publikuan sot një peticion në ”Le Monde”, në ditën e hapjes së Festivalit të Filmit në Kanë, duke vlerësuar se Franca është e vonuar për sa i përket dhunës seksuale, sipas ”Liberation”.

Shtatë vjet pas nisjes së lëvizjes #MeToo, 100 personalitete, përfshirë shumë aktore, bëjnë thirrje për një ligj gjithëpërfshirës kundër dhunës seksuale në Francë.

”Jemi 100 veta, por në realitet jemi qindra mijëra”, shkruajnë nënshkruesit e këtij teksti, shoqëruar me një peticion të iniciuar nga Fondacioni i Grave, #Metoomedia dhe aktorja Anna Mouglalis.

”Dhuna seksiste dhe seksuale është sistemike, jo e jashtëzakonshme. Megjithatë […], kush na dëgjon vërtet?”, shkruajnë mes të tjerëve aktoret Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Emma de Caunes, Judith Godrèche, Isild Le Besco, Muriel Robin, autoret Leïla Slimani, Christine Angot, Vanessa Springora, madje edhe aktorë

“Për shtatë vjet, ne kemi folur për veten tonë dhe për të gjitha gratë… Ne nuk jemi numra, jemi gra dhe burra nga të gjitha formimet profesionale, ne mblidhemi për të kërkuar një ligj gjithëpërfshirës kundër dhunës seksuale dhe dhunës me bazë gjinore, ambicioz dhe të plotë, sepse pavarësisht guximit të viktimave, mosndëshkimi po rritet”, theksohet në peticion.

Nënshkruesit e konsiderojnë veçanërisht “të papranueshme” që refuzimi i ankesave për dhunë seksuale “ka arritur shkallën e çmendur prej 94% në vitin 2022” dhe paralajmërojnë se nuk pranojnë më “efektet e njoftimeve pa masa”.

”Që nga viti 2017, në të vërtetë nuk është bërë shumë në luftën kundër dhunës seksuale”, tha Anne-Cécile Mailfert, presidente e Fondacionit të Grave.

”Rritja e ankesave ka parë një rritje paralele të renditjes pa veprim, #Metoo po dërgohet në koshin e plehrave. Nëse nuk e zgjidhim problemin e burimeve për hetime, për gjykatat, integrimi i nocionit të pëlqimit në përkufizimin e përdhunimit nuk do të ndryshojë asgjë, duhet vullneti politik për të zgjidhur realisht problemin e mosndëshkimit, shton ajo.