Kuriozitete

14 fakte interesante rreth ëndrrave

Ëndrrat janë pjesë e ‘pandashme’ e gjumit tonë, dhe mbase shpesh herë e keni pyetur veten pse shohin ëndrra njerëzit, apo çfarë kuptimi kanë ato.

Andaj, albinfo.ch ka përzgjedhur disa fakte interesante rreth ëndrrave, nga seriousfacts.com.

Thuhet se njerëzit harxhojnë rreth gjashtë vjet të jetës së tyre duke ëndërruar.

Egjiptianët ishin të parët që prodhuan një fjalor të ëndrrave në vitin 4000 p.e.s.

Njerëzit mund të shohin rreth 3 deri në 7 ëndrra brenda natës.

Është e pamundur të ëndërrojmë gjatë kohës sa gërhasim.

Të vegjëlit nuk ëndërrojnë deri në moshën trivjeçare.

Edhe njerëzit e verbër mund të shohin ëndrra.

Makthet iu ndodhin më shumë fëmijëve se sa të rriturve.

Sa më e ftohtë të jetë shtëpia, aq më të këqija janë ëndrrat.

Uilliam Shekspiri i përdorte ëndrrat e tij për të nxjerrë personazhe të reja për librat e tij.

Disa nga shpikjet, si tabela periodike, Google e makina për qepje, ishin frymëzuar nga ëndrrat.

Shkenca që studion ëndrrat është e njohur me emrin Oneirology.

Në Greqinë antike besohej se ëndrrat ishin mesazhe nga Zoti.

Të gjitha fytyrat që shihni në ëndërr janë fytyra që i keni parë më herët, qoftë me ose pa vetëdije.

Depresioni mund ta rrisë numrin e ëndrrave që shihni.