Muzikë

21 qershori, Dita ndërkombëtare e muzikës

Sot është Dita Ndërkombëtare e Muzikës, e cila u festua për herë të parë si Fête de la Musique në Francë në vitin 1982.

Ministri i atëhershëm francez i Artit dhe Kulturës, Jack Lange, dhe Maurice Fleuret, një kompozitor francez, filluan Fête de la Musique (festivali i muzikës) në rrugët e Parisi.

Qëllimi i saj është që dita e muzikës apo Festa e Muzikës të institucionalizohet edhe në Shqipëri, duke krijuar një traditë të përhershme dhe një hapësirë të lirë për çdo muzikant, qoftë profesionist apo amator.

Në Ditën e Muzikës, qytetarëve dhe banorëve u kërkohet të luajnë muzikë jashtë në lagjet e tyre ose në hapësira publike dhe parqe.

Festa e parë e Muzikës u zhvillua në Francë dhe që prej herës së parë, festa e Muzikës është kthyer në një fenomen ndërkombëtar dhe festohet në gjithë botën, në të njëjtën ditë, në më shumë se 460 qytete në 110 vende./Euronews