Lajme

23 persona humbën jetën në Alpet e Zvicrës për shtatë muaj

Javët e fundit policia kantonale zvicerane ka raportuar vazhdimisht aksidente fatale gjatë turneut të skive. Në fakt, një numër mbi mesataren e njerëzve vdiqën këtë vit, veçanërisht për shkak të reshjeve të mëdha të borës në pranverë.

Të shtunën e kaluar, një person ra 300 metra në Valais. Të dielën, dy persona u kapën në një ortek midis Matterhorn dhe Grand Combin. I njëjti fat pati një person në Piz Palü në Graubünden – gjithashtu të dielën. Kjo do të thotë se katër persona humbën jetën në malet zvicerane vetëm në fundjavë.

“Prej 1 tetorit, 23 persona kanë pasur aksidente me vdekje në ortekë. Vitin e kaluar ishin 22 në gjithë periudhën”, thotë Benjamincaster nga Instituti për Kërkimin e Borës dhe Ortekut (SLF). Kjo do të thotë se shifrat janë rritur, por jo ende të jashtëzakonshme. Sepse edhe nëse numërimi zgjat deri në fund të shtatorit, periudha kryesore e aksidenteve ka përfunduar.

Megjithatë, numri i njerëzve të kapur nga ortekët është më i rëndësishëm se numri i viktimave. “Edhe atje, me rreth 260 persona të kapur, ne jemi mbi mesataren, që normalisht është rreth 220 persona”. Por kjo edhe sepse raportohen gjithnjë e më shumë aksidente.

Në një mesatare afatgjatë, numri i aksidenteve të ortekëve nuk po rritet, megjithëse udhëtimet me ski dhe udhëtimet me ski pa pagesë po bëhen gjithnjë e më popullore, sipas sondazheve të njohura. Këtë përshtypje e konfirmon edhe policia kantonale e Graubünden. Policia kantonale e Valais gjithashtu nuk ka identifikuar një rritje të aksidenteve me fatalitet në male: “Tetë persona kanë pasur aksidente fatale për shkak të orteqeve, tetë kanë vdekur në një turne skijimi dhe katër kanë vdekur në aksidente me ski në shpatet”.

“Fillimi i dimrit ishte shumë i qetë, menduam prej kohësh që numri i aksidenteve të ishte i ulët. “Kjo ndryshoi nga shkurti”, thotë Doubt. Sepse në pranverë ra sërish shumë borë.

Sipas ekspertit, bora e freskët është një nga nxitësit kryesorë të rrezikut të ortekëve. “Së bashku me erën, formohen akumulime reshje dëbore, të cilat mund të shkaktohen relativisht lehtë nga njerëzit si një ortek”. Kur ka ende shumë njerëz jashtë dhe rreth e qark në male, sepse moti është me diell ose ka pushime, aksidentet rriten.

Megjithatë, ka pasur ndryshime vitet e fundit. Për shkak të ndryshimeve klimatike dhe rritjes së temperaturave, aksidentet e ortekëve po ndodhin në zona gjithnjë e më të larta. “Përveç kësaj, ka një dinamizëm më të madh në mot, për shembull, ndryshime të shpejta, masive të temperaturës, reshje të mëdha dhe nganjëherë temperatura shumë të larta”. Kjo përbën një sfidë, veçanërisht për parashikimin e rrezikut të ortekëve./20minuten