Lajme

35% e zviceranëve planifikojnë ndërrimin e kompanive të sigurimit shëndetësor

Një sondazh i kryer në qershor nga portali bonus.ch tregon se më shumë se një në tre zviceranë planifikon të ndryshojë sigurimin shëndetësor në vjeshtë

Deri në vitin 2022, vetëm 7.8% e popullsisë në Zvicër kishte ndërruar sigurues shëndetësor. Në vitin 2023 norma u rrit në 20%, me një kulm prej 25% në Zvicrën italishtfolëse. Një rekord i vërtetë në historinë e sigurimeve shëndetësore. Me rritjen e re të mprehtë që pritet për vitin 2024, tendenca duhet të theksohet më tej: shkalla e atyre që planifikojnë të ndryshojnë sigurimet arrin në 35%. Kjo është shifra që del nga një anketë e portalit të krahasimit bonus.ch. kryer në qershor në një kampion prej 4700 personash, transmeton albinfo.ch.

Në vitin 2023, Kantoni Ticino regjistroi një nga rritjet më të larta të primeve në Zvicër (9.1% mesatarisht). Si rezultat, 25% e të siguruarve në rajonin italisht-folës zgjodhën të ndryshojnë kompani. Për krahasim, norma për Zvicrën gjermanishtfolëse dhe Zvicrën frëngjishtfolëse është rreth 18%, transmeton tutje albinfo.ch.

Ajo që është vërejtur tashmë prej disa vitesh nuk është mohuar as në periudhën e fundit: evolucioni i primeve ndikon fuqishëm në besnikërinë ndaj një kompanie sigurimesh shëndetësore. Një trend i konfirmuar nga numri i përdoruesve të bonus.ch që kanë kërkuar ofertë sigurimi shëndetësor: 73% e tyre përmendin dëshirën për të kursyer prime si arsye kryesore të kërkesës, ndërsa vetëm për 7% motivimi është për shkak të pakënaqësisë me aspekte të tjera.

Qershorin e kaluar, më shumë se 4700 persona morën pjesë në anketën e bonus.ch; në atë kohë, rritja e primeve shëndetësore për vitin 2024 vlerësohej ndërmjet 4% dhe 8%. Në bazë të këtij parashikimi, të anketuarit u pyetën nëse kishin apo jo ndonjë qëllim për të ndryshuar kompanitë e sigurimeve shëndetësore. Vihet re se synimi për të ndryshuar ka të bëjë me një shkallë më të lartë të popullsisë se vitin e kaluar: shkalla e burrave dhe grave të siguruara që tregojnë se duan të kalojnë në një tjetër sigurim shëndetësor është në fakt 35%, kundrejt 29% në 2022.

Në Zvicrën frëngjisht-folëse (42%) dhe Zvicrën italisht-folëse (44%) ka një dëshirë të fortë për ndryshim. Nuk është e njëjta gjë për Zvicrën gjermanishtfolëse, ku burrat dhe gratë e siguruar tregojnë një synim më të madh për të qëndruar besnikë ndaj kompanisë së tyre të sigurimit shëndetësor: vetëm 24% e kampionit presin një lidhje të re.