Lajme

4 ditë pune në javë: Si po ‘përqafohet’ nisma nga shtetet?

Zhurma për kompanitë evropiane për të përqafuar një javë pune katër-ditore është rritur që nga pandemia COVID-19.

Tani, java e punës 40-orëshe në Shtetet e Bashkuara është në pikëpyetje pasi ka qenë një praktikë standarde e punës për më shumë se tetë dekada me anëtarët e Kongresit të SHBA që duan t’u japin punëtorëve për orë një ditë shtesë pushimi.

Senatori Bernie Sanders, një kandidat presidencial dikur dhe një i pavarur i së majtës nga Vermonti, prezantoi një projektligj javën e kaluar që do të shkurtonte në 32 orë kohën që shumë amerikanë mund të punojnë çdo javë përpara se t’u detyrohen jashtë orarit.

Java katërditore: Cilat vende po e përqafojnë atë dhe si po shkon deri tani?

Duke pasur parasysh përparimet në automatizimin, robotikën dhe inteligjencën artificiale (AI), Sanders thotë se kompanitë amerikane mund t’i lejojnë vetes t’u japin punonjësve më shumë kohë pa u shkurtuar pagat dhe përfitimet. Kritikët thonë se një javë më e shkurtër e mandatuar do të detyronte shumë kompani të punësojnë punëtorë shtesë ose të humbasin produktivitetin.

Çfarë propozon projektligji i ri?

Projektligji i Sanders i prezantuar në Senat do të reduktonte javën standarde të punës nga 40 orë në 32 orë. Punëdhënësve do t’u ndalohet të ulin pagën dhe përfitimet e punëtorëve të tyre në përputhje me orët e humbura. Kjo do të thotë se njerëzit që aktualisht punojnë nga e hëna në të premte, tetë orë në ditë, do të kenë mundësi të shtojnë një ditë shtesë në fundjavë.

Punëtorët që kualifikohen për jashtë orarit do të paguhen shtesë për më shumë se 32 orë në javë. Sanders thotë se reduktimet e orarit të punës do të bëhen me faza në më shumë se katër vjet. Ai mbajti një seancë dëgjimore mbi propozimin të enjten e kaluar në Komitetin e Senatit për Shëndetin, Arsimin, Punën dhe Pensionet, kryetar i të cilit është Sanders. Prova javore katër-ditore në Mbretërinë e Bashkuar u përshëndet si një ‘përparim i madh’ pasi 92% e kompanive e mbajnë javën më të shkurtër

Si do të ndikonte java më e shkurtër në produktivitet?

Një studim i kohëve të fundit i kompanive britanike që ranë dakord të miratonin një javë katër-ditore arriti në përfundimin se punonjësit vinin në punë më pak të stresuar dhe më të fokusuar, ndërsa të ardhurat mbetën të qëndrueshme ose të rritura. Në vitin 2022, një ekip studiuesish universitarë dhe organizata jofitimprurëse 4 Day Week Global rekrutuan 61 kompani për të reduktuar orët e punës për gjashtë muaj pa ulur pagat. Më pas, 71 për qind e 2,900 punëtorëve thanë se ishin më pak të djegur dhe gati gjysma raportuan se ishin më të kënaqur me punën e tyre. Ndërkohë, 24 nga kompanitë pjesëmarrëse raportuan rritje të të ardhurave prej më shumë se 34 për qind gjatë gjashtë muajve të mëparshëm. Gati dy duzina të tjera panë një rritje më të vogël. “Shumica e punonjësve regjistrojnë një rritje të produktivitetit të tyre gjatë provës. Ata janë më energjikë, të përqendruar dhe të aftë,” i tha komitetit të Senatit të Sanders Juliet Shor, një profesore e sociologjisë në Kolegjin e Bostonit dhe një studiuese kryesore në studimin në Mbretërinë e Bashkuar.

Si mund të përfitojë kompanitë dhe punonjësit evropianë nga një javë katërditore?

Kritikët thonë se një javë pune katër-ditore mund të funksionojë për kompanitë ku punonjësit kalojnë pjesën më të madhe të kohës në kompjuterë ose në takime, por mund të jetë katastrofike për prodhimin në fabrikat prodhuese që kanë nevojë për punëtorë praktikisht për të mbajtur linjat e montimit të funksionojnë. “Këto janë koncepte që kanë pasoja,” i tha komisionit të Senatit Roger King, nga Shoqata e Politikave të Burimeve Njerëzore, e cila përfaqëson zyrtarët e burimeve njerëzore të korporatave. “Thjesht nuk funksionon në shumë industri”.