Lajme

Van Bellen fiton mandatin e dytë si president i Austrisë

Ish-lideri i të Gjelbërve, Van der Bellen, u mbështet nga të gjitha partitë parlamentare, përveç FPÖ-së së djathtë

Sipas anketave, 78-vjeçari van Bellen arrin në 55.4 për qind, ekstrapolimi i parë e vinte atë në 54.6 për qind. Me këtë shumicë absolute, balotazhi i zgjedhjeve nuk është më i nevojshëm, transmeton albinfo.at. Kandidati i FPÖ-së së djathtë, 60-vjeçari Walter Rosenkranz, ka marrë vetëm 18.4 për qind të votave sipas ekstrapolimit.

Pesë kandidatët e tjerë janë secili në diapazonin e përqindjes njëshifrore.

Mbështetje e gjerë për Van der Bellen

Ish-lideri i të Gjelbërve, Van der Bellen, u mbështet nga të gjitha partitë parlamentare, përveç FPÖ-së së djathtë. Pra, në anen e tij ishin partnerët socialë dhe nga shumë OJQ. Gjashtë kandidatë konkurronin kundër tij. Më i shquari prej tyre është 60-vjeçari Walter Rosenkranz nga FPÖ e krahut të djathtë.

Kandidati FPÖ Rosenkranz ishte për një ndryshim të plotë drejtimi. Veç tjerash, FPÖ refuzon sanksionet e BE-së kundër Rusisë. 60-vjeçari ka kërcënuar se do të shkarkojë qeverinë nëse është e nevojshme. Kjo e drejtë i takon Presidentit Federal, por në fakt është e vështirë.

Me fitoren e tij në zgjedhje, Van der Bellen është rizgjedhur për një mandat të ardhshëm gjashtëvjeçar.

Presidenti i Konfederatës së Zvicrës, Ignazio Cassis ka uruar tashmë presidentin Van der Bellen për fitoren e tij në zgjedhje. Në Twitter ai vlerëson marrëdhëniet e mira me Austrinë fqinje gjatë mandatit të deritanishëm, të Presidentit Federal Austriak.