Tematike

A është e vërtetë që duhet të jesh i pasur për të marrë shtetësinë zvicerane?

Shumë njerëz besojnë se gjithçka në Zvicër sillet rreth parave. A është kështu edhe me lejet dhe shtetësinë?

Bota kibernetike është e mbushur me mite dhe keqkuptime, njëra prej të cilave thotë se të gjithë në Zvicër duhet të kenë një armë dhe se llogari bankare anonime ende ekzistojnë (asnjëra nuk është e vërtetë), sipas TheLocal.ch.

Por t’i kthehemi çështjes së shtetësisë dhe lejeve: mund të mendoni se përgjigjja logjike për këtë pyetje është “jo”, por, në fakt, nuk është aq e qartë.

Nëse jeni rezident i përhershëm me leje C dhe përmbushni të gjitha kriteret për shtetësinë (kohëzgjatja e qëndrimit, aftësitë gjuhësore dhe integrimi), mund të aplikoni për natyralizim, pavarësisht nga statusi juaj financiar ose kombësia.

Nuk duhet të jesh i pasur në vetvete, por duhet të jesh i punësuar dhe të mos varesh nga ndihma sociale ose të kesh borxhe.

Kjo është mënyra më e zakonshme e marrjes së shtetësisë teksa përsa i përket lejeve të qëndrimit, megjithatë, zbatohen rregulla të ndryshme, shkruan albinfo.ch.

Nëse jeni shtetas i BE-së ose EFTA-s, nuk duhet të shqetësoheni, ju keni qasje pothuajse të pakufizuar në tregun e punës të Zvicrës dhe në Zvicër në përgjithësi.

Nëse, sidoqoftë, jeni shtetas i të ashtuquajturit “kombi i tretë” (domethënë shtete jo-anëtare të BE-së / EFTA), nuk do të mund të merrni një leje aq lehtë.

Në këtë rast, vërtet duhet të jesh mjaft i pasur.

Neni 30 pak i njohur dhe i përdorur rrallë i Aktit Federal për të Huajt u mundëson të huajve nga jashtë Evropës të lëvizin në Zvicër, por vetëm nëse janë mjaftueshëm të pasur, që do të thotë se ata mund të dëshmojnë se kanë mjete të mjaftueshme financiare për të jetuar në Zvicër pa pasur nevojë të punojnë. ose t’i drejtohen përfitimeve të mirëqenies.

Bazuar në këtë ligj, kantonet mund t’u lëshojnë leje qëndrimi B për këta njerëz, nëse autoritetet vendore mendojnë se ka një “interes të rëndësishëm fiskal” në një lëvizje të tillë.

Në thelb, kjo do të thotë që ju keni para të mjaftueshme për të gjeneruar taksa bujare në komunitetin tuaj dhe shuma e saktë varet, si shumë gjëra të tjera në Zvicër – nga kantoni juaj.

Për shembull, norma më e ulët e taksave vjetore për një të huaj jashtë Bashkimit Evropian është 287,882 franga në Valais; 312.522 franga në Gjenevë; dhe 415,000 në Vaud.

Çdo vit, rreth 40 deri në 50 njerëz “blejnë” rrugën e tyre për në Zvicër në këtë mënyrë, kryesisht nga Arabia Saudite, Shtetet e Bashkuara, Brazili dhe Kina.

Edhe rusët përfitonin nga ky ligj i errët, por ata nuk janë më të mirëpritur në Zvicër.