Lajme

A mund të kurseni para në Zvicër duke blerë produkte në faqet e huaja të internetit?

Me rritjen e kostos së jetesës për shkak të inflacionit, shumë konsumatorë në Zvicër po kërkojnë mënyra për të kursyer para. A mund të jetë një zgjidhje e mirë blerja e mallrave jashtë vendit përmes faqeve të huaja të internetit?

Me frangun zviceran ende më të fortë se euro, porositja e produkteve tuaja në internet nga shpërndarësit evropianë mund të jetë vërtet më e lirë se pagimi i çmimeve zvicerane, transmeton Albinfo.ch.

Një raport i fundit nga transmetuesi publik RTS zbuloi se edhe disa produkte zvicerane janë më të lira kur blihen jashtë vendit – për shembull, kapsulat për aparatet e kafesë Nespresso kushtojnë më pak në faqen gjermane të kompanisë sesa në Zvicër.

Kjo vlen për një shumëllojshmëri produktesh, duke filluar nga ushqimi dhe pijet, deri te veshja.

Në fakt, blerja në platformat e huaja u bë shumë më e lehtë për zviceranët në janar 2022, kur ‘geoblocking’ – praktika që kufizon aksesin në përmbajtjen e internetit bazuar në vendndodhjen gjeografike të përdoruesit – u ndalua në Zvicër.

Kjo do të thotë që klientëve zviceranë nuk u mohohet më mundësia për të blerë në platformat e huaja të blerjeve.

Sidoqoftë, ka gjëra që duhen marrë parasysh përpara se të shkoni në një zbavitje pazari “jashtë vendit”, siç janë tarifat shtesë.

Ndërsa diçka mund të duket se është shumë e madhe në krahasim me çmimet zvicerane, mbani në mend se blerja mund t’u nënshtrohet detyrimeve doganore.

Sipas Zyrës Federale për Doganat dhe Sigurinë Kufitare (BAZG) “tatimet doganore në përgjithësi llogariten sipas peshës bruto (përfshirë paketimin) dhe shpesh janë më pak se 1 frang për kilogram. Taksa më të larta doganore u nënshtrohen veçanërisht pijeve alkoolike, mallrave të duhanit, ushqimeve, tekstileve dhe bizhuterive”.

Me fjalë të tjera, përpara se të porosisni diçka që mendoni se është një marrëveshje vërtet e mirë, zbuloni nëse do të kërkohen ndonjë tarifë shtesë; në varësi të shumës, kostoja përfundimtare mund të mos e bëjë të vlefshme për ju blerjen jashtë vendit, përcjell Albinfo.ch.

Lajmi i mirë është se, siç thekson BAZG, mallrat e porositura nga “vendet me të cilat Zvicra ka lidhur një marrëveshje të tregtisë së lirë ose nga vendet në zhvillim zakonisht mund të importohen pa doganë ose me tarifa të reduktuara”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI