Lajme

Australia ka vendosur të ‘lejë Covid-in të bëjë punën e tij’

Ndërsa vitit 2021 po i afrohej fundit, shumë australianë ishin optimistë por të kujdesshëm se më e keqja e pandemisë Covid-19 ishte pas tyre.

Vendi kishte tejkaluar objektivat ambicioze të vaksinave, që do të thotë se bllokimet e tij mund të mos vazhdonin, kufijtë e brendshëm dhe ndërkombëtarë do të rihapen, dhe siç deklaroi kryeministri Scott Morrison, tani ishte e mundur të “jetosh me këtë virus”.

Por ndërsa Australia lëvizi për të ndryshuar kursin në strategjinë e saj pandemike, varianti Omicron shumë i transmetueshëm goditi.

Në pak më shumë se një muaj, rastet janë rritur nga rreth 1,000 në ditë në më shumë se 100,000 në ditë.

Shenjat dalluese të pandemisë që Australia më së shumti shmangu filluan të shfaqen.

Sistemi shëndetësor është në ngarkesë. Shumë rafte supermarketesh janë të zbrazët pasi punëtorët e sëmurë qëndrojnë në shtëpi.

Me gjithë këtë rritje të rasteve, shumica e shteteve dhe territoreve australiane po mbajnë linjën e njëjtë dhe po lejojnë që virusi të qarkullojë në komunitetet e tyre, të cilën kritikët e kanë etiketuar qasjen “le të shqyejë”.

‘A duhet ta bëjmë këtë?’

Për pjesën më të madhe të pandemisë, Australia synonte zero raste me Covid-19, duke përdorur bllokime të rregullta (qyteti i dytë më i madh i vendit, Melburni, ishte në mbyllje për më shumë se 260 ditë) dhe politika jashtëzakonisht të rrepta kufitare.

Dhe funksionoi – shkalla e vdekshmërisë nga Covid-19 në vend ka qenë ndër më të ulëtat në botë.

Por, ndërsa filloi pandemia, qeveria vendosi që kufizimet mund të fillojnë të lirohen në mënyrë dramatike kur një shtet ose territor vaksinoi 80 për qind të popullsisë së tij mbi 16 vjeç./ nbcnews


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI