Lajme

Si ndikoi pushtimi i Ukrainës në Zvicër

Një 52 për qind e paprecedentë favorizojnë afrimin e Zvicrës me aleancën perëndimore NATO, megjithëse vetëm 27 për qind duan të bashkohen, transmeton albinfo.ch.

Tridhjetë e pesë për qind tani mendojnë se bashkimi me një grupim mbrojtës evropian do të rriste sigurinë më shumë sesa ruajtja e neutralitetit – 12 për qind më shumë që nga janari 2021.

Akademia Ushtarake Zvicerane dhe Qendra për Studime të Sigurisë – të dyja të bashkangjitura në universitetin ETH Cyrih – publikojnë një studim vjetor të opinionit publik mbi çështjet e politikës së jashtme, të sigurisë dhe të mbrojtjes, për të vlerësuar tendencat afatgjata.

Studimi “Security 2022” u krye në janar, por instituti i sondazheve LINK intervistoi gjithashtu 1003 votues me telefon midis 30 majit dhe 17 qershorit pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt.

Pozicioni i kahershëm i Zvicrës ka qenë neutraliteti i armatosur dhe shteti pa dalje në det ka rekrutim të detyrueshëm për burrat.

Tetëdhjetë e nëntë për qind ende mbështesin parimin e neutralitetit, por për herë të parë në më shumë se 20 vjet, mbështetja ka rënë – tetë për qind që nga janari.

Kuptimi i bashkëpunimit të Zvicrës me NATO-n

“Vetëm 58 për qind e popullsisë zvicerane mbetet e bindur se neutraliteti mbron Zvicrën nga konfliktet ndërkombëtare, krahasuar me 69 për qind në janar”, tha një deklaratë e qeverisë për sondazhin.

Tetëdhjetë për qind mbështesin Zvicrën për të mbajtur një ushtri, ndërsa përqindja në favor të një ushtrie të pajisur plotësisht është në një nivel rekord prej 74 për qind, transmeton tutje albinfo.ch.