Lajme

Austria ka nevojë për punëtorë, veçanërisht sezonalë

Dhoma Austriake e Tregtisë tha se industria e turizmit ka mungesë të rreth 20,000 punëtorëve përpara sezonit të dimrit, transmeton albinfo.ch.

Shtetasit e një vendi të BE/ZEE lejohen të lëvizin në Austri për të jetuar dhe punuar nën lirinë e lëvizjes së BE-së.

Për personat që jetojnë jashtë bllokut, kërkohet të aplikojnë për leje pune sezonale.

Kjo do të thotë se punësimi duhet të plotësojë disa kritere për pagat dhe akomodimin, ata duhet të jenë në gjendje të dëshmojnë se asnjë punonjës i kualifikuar austriak ose i BE-së nuk ishte i disponueshëm dhe, më e rëndësishmja, duhet të ketë një vend në dispozicion sipas kuotës austriake për punëtorët sezonalë, i cili ndryshon midis sektorit dhe rajonit.

Në industrinë e turizmit kuota kombëtare është 1263, dhe megjithëse ka një farë lirie, kjo nuk mund të tejkalohet me më shumë se 20 për qind.

Thomas Geiger nga Dhoma e Tregtisë së Tirolit tha për se para pandemisë, Tiroli punësonte deri në 60,000 punonjës në biznesin e hoteleve dhe mikpritjes në kohët e pikut, 40,000 prej të cilëve konsiderohen si “punëtorë thjesht sezonalë”.

Tani për tani, është e pamundur të thuhet saktësisht se sa punëtorë do t’i mungojë industrisë së turizmit, por vlerësimet janë në mijëra. Një përfaqësues nga Departamenti i turizmit të Dhomës së Tregtisë tha për The Local se industria kishte rreth 20,000 punëtorë, transmeton tutje albinfo.ch.

“Ky fenomen prek pothuajse të gjitha industritë dhe vendet. Por veçanërisht turizmi, sepse industria tashmë u rrit më shpejt se numri i punëtorëve në dispozicion para Corona. Ky problem u përkeqësua, sepse shumë punonjës migruan në industri të tjera gjatë fazave të bllokimit të koronës dhe praktikantët nuk mund të trajnoheshin”, tha zëdhënësi. /Albinfo.ch

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI