Lajme

Historia e Ballkanit, në sytë e artistëve të filmave të animuar

Në Fantoche ka një konkurs për filmat më të mirë të shkurtër në Zvicër dhe gjithashtu për filmat e animuar me karakter ndërkombëtar. Fantoche po feston edicionin e 20-të të festivalit ndërkombëtar të filmit të animacionit në Baden deri më 11 shtator 2022. Shoqata, me qendër në Kantonin Aargau, ofron një platformë, ku artistët e animacionit të nesërm mund të takohen dhe të konkurrojnë për kategori të ndryshme çmimesh. Nxitimi për çmimet është i madh dhe përzgjedhja është përkatësisht kërkuese dhe e vështirë. Megjithatë, fokusi i fundit në Ballkan tërheq një audiencë shumë të veçantë dhe një brez shumë të ri kineastësh në Zvicër.

Linku i filmave kosovarë: https://fantoche.ch/de/2022/programm/new-voices

Kuadri gjeografik u vendos qëllimisht në Evropën Juglindore, me 5 programe të kuruara që fokusohen në historinë e re dhe të vështirë të vendeve të Ballkanit dhe zhvillimin e tyre historik të filmave të animuar. Për shembull, programi New Voices, ku kineastët kosovarë, serbë dhe kroatë ndajnë një ekran të përbashkët me filmat e tyre të shkurtër të nominuar. Ambivalencat emocionale midis traditave të vjetra dhe jetës kaotike në një shoqëri moderne mund të gjenden tematikisht edhe në skenat e Fantoshit, përkatësisht në programin “Gratë në Animacionin Ballkanik”.  Platforma mediale Albinfo.ch dhuron bileta falas për festivalin e animacionit në Baden. Kontaktoni me redaksinë: [email protected].

Linku i programit të filmave! https://fantoche.ch/de/2022/programm/focus-balkan