Lajme

Banka Kombëtare e Zvicrës raporton deficit prej 3.2 miliardë CHF për vitin 2023

Banka Kombëtare e Zvicrës, SNB, e ka mbyllur vitin 2023 me një deficit për shkak të ndikimit negativ të fuqisë së frangut zviceran. Nuk ka pasur disbursime për Konfederatën dhe kantonet apo në formë dividentësh, shkruan swissinfo.

SNB raportoi një humbje përfundimtare prej 3.2 miliardë CHF për vitin 2023, pas një humbjeje të madhe prej 132.5 miliardë CHF më 2022. Megjithatë, shifrat e publikuara sot nuk u konsideruan befasuese: SNB kishte raportuar më parë një humbje të përkohshme prej rreth 3 miliardë CHF në fillim të vitit.

Rezultati varet shumë nga zhvillimet e tregut financiar dhe mund të luhatet shumë dhe madje të rezultojë të jetë dukshëm negativ. SNB arriti një fitim prej 4 miliardë CHF në pozicionet e saj në valutë të huaj dhe një plus prej 1.7 miliardë CHF në zotërimet e saj të arit. Megjithatë, SNB pati një rezultat negativ prej 8.5 miliardë CHF nga pozicionet e saj në franga zvicerane, përveç 0.4 miliardë CHF në shpenzime operative, transmeton albinfo.ch.

Rritje e ndjeshme e fuqisë së frangut zviceran

Llogaritë e detajuara për vitin 2023 tregojnë se me gjithë fitimet e larta të çmimeve në aksionet dhe obligacionet, SNB arriti vetëm një fitim relativisht të vogël prej 4.0 miliardë CHF me zotërimet e saj në valutë të huaj për shkak të zhvillimit të frangut zviceran. Kjo përbëhet nga fitimet e çmimeve prej 14.8 miliardë CHF në obligacione dhe 34.6 miliardë CHF në aksione, si dhe të ardhura nga interesat dhe dividentët prej rreth 13 miliardë CHF.

Kjo u kompensua nga humbjet e lidhura me kursin e këmbimit që arrijnë në 58 miliardë CHF. Vlera e frangut zviceran është mbiçmuar ndjeshëm ndaj dollarit amerikan dhe euros. Në fund të vitit 2023, një dollar kushtonte 0,84 CHF, krahasuar me 0,92 CHF një vit më parë. Një euro kushtonte 0,93 CHF.