Lajme

Banka Qendrore Evropiane njofton rritje të normave të interesit

Në tregjet botërore vlera e dollarit kundrejt një shporte valutash ra javën e kaluar, për herë të dytë radhazi, pasi euro u forcua pasi Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund të rriste normat e interesit më shpejt se sa pritej.

Indeksi i dollarit, i cili tregon lëvizjen e vlerës së SHBA-së kundrejt gjashtë monedhave të tjera kryesore botërore, ra me 1.3 për qind javën e kaluar, në 101.65 pikë. Dollari u dobësua 1.5 për qind kundrejt monedhës evropiane, kështu që çmimi i euros u hodh në 1.0735 dollarë.

Edhe kursi i këmbimit të dollarit ka rënë kundrejt monedhës japoneze, me 0.6 për qind, në 127.10 jen. Dy javë më parë, indeksi i dollarit arriti në 105.01 pikë, niveli më i lartë që nga viti 2002, por që atëherë është zhytur më shumë se 3 për qind.

Meqenëse inflacioni në SHBA është në nivelin më të lartë në 40 vitet e fundit, mbi 8 për qind, Fed ka rritur tashmë normat e interesit me 0.75 pikë përqindje që nga marsi.

Dhe procesverbali i një takimi të fundit të Fed, të publikuar javën e kaluar, tregoi se drejtuesit e bankave qendrore të SHBA-së janë gati të rrisin më tej çmimin e parasë, shumica e të cilëve besojnë se do të ishte e përshtatshme të rriteshin normat e interesit me 0.50 pikë përqindjeje në qershor dhe korrik. dhe se ekonomia është mjaft e fortë për ta përballuar atë.

Megjithatë, pas indikacioneve se inflacioni arriti kulmin në mars, ndërsa u zbut pak në prill, tregu u dominua nga pritshmëritë se Fed do të ngadalësonte normat e interesit në gjysmën e dytë të vitit dhe ndoshta edhe do të ndalonte ciklin derisa të bëhet më e qartë se si inflacioni do të lëvizë në të ardhmen.

Prandaj, normat bazë të interesit në treg tani pritet të lëvizin nga 2.50 deri në 2.75 për qind deri në fund të vitit, ndërsa deri vonë pritej të arrinin në 3 për qind. Si rezultat, dollari u dobësua. Aq më tepër që shumë banka të tjera qendrore po shtrëngojnë politikën monetare për shkak të inflacionit të lartë.

Për shembull, javën e kaluar Banka Qendrore e Zelandës së Re rriti normat bazë të interesit me 0.50 pikë përqindjeje në 2 për qind, ndërsa autoritetet monetare të Koresë së Jugut përsëri, për të dytin muaj radhazi, rritën normat bazë të interesit me 0.25 pikë përqindjeje, në 1 për qind. 75 për qind.

BQE njofton një rritje të normave të interesit

Një rritje e normave të interesit nga Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund të pasojë së shpejti, pasi inflacioni në eurozonë ka arritur nivele rekord. Fundi i programit të blerjes së aseteve të BQE-së mund të pritet në fillim të tremujorit të tretë, shkroi presidentja e BQE-së Christine Lagarde në një blog javën e kaluar.

“Kjo do të na lejojë të rrisim normën në takimin tonë në korrik. Bazuar në perspektivën aktuale, ka të ngjarë të jemi në gjendje të dalim nga normat negative të interesit deri në fund të tremujorit të tretë,” shkroi Lagarde, duke dhënë treguesi më i qartë se BQE po shkon pas disa vitesh. Kështu, tregjet presin që normat e interesit të rriten me 0.50 pikë përqindje deri në shtator.

Aktualisht, norma bazë e depozitave të bankës qendrore është në minus 0.5 për qind, ndërsa norma kryesore e rifinancimit është zero. Rritjet e mëtejshme të normës do të varen nga perspektiva për inflacionin, tha Lagarde, duke paralajmëruar se “ritmi dhe shtrirja e përgjithshme e rregullimit nuk mund të përcaktohet paraprakisht”.

Falë këtyre njoftimeve, monedha evropiane, e cila ishte nën presion prej muajsh për shkak të pushtimit rus të Ukrainës dhe ngecjes së BQE-së në shtrëngimin e politikës monetare, u forcua ndjeshëm javën e kaluar.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI