Tematike

Bashkëjetesa në Zvicër, një mundësi e mirë

Të bashkëjetoshë me fqinjët po cilësohet si një mundësi e mirë

Të bashkëjetosh me fiqnjët, do të thotë në vend që secila familje të ketë frigorifer, ata mund të marrin me qira hapësirë në një zonë të mbajtur 18 gradë nën zero dhe ta shfrytëzojnë së bashku, përcjell albinfo.ch.

Në Zvicër nuk është e pazakont që në një apartament me qira, ta ndajnë një dhomë lavanderie. Një kompleks e ka një dhomë të madhe me tetë makina tharëse, duke zgjidhur kështu mosmarrëveshjet e zakonshme mes banorëve.

Sipas personave që jetojnë këtë lloj jete, avantazhi i jetesës komunale është se është e lehtë të vihet në kontakt me fqinjët.

“Shumë njerëz këtu në Zvicër jetojnë mjaft në mënyrë anonime në qytete dhe periferi përreth”, thotë Jonas. “Por në këtë lagje, ne kemi njohur një numër të mahnitshëm të njerëzve”.

Në varësi të interesave të dikujt, mund të përfshihet në ndonjë nga 55 grupet e lagjes. Në një grup të quajtur “Epoka e Akullit” njerëzit përkushtohen të bëjnë akullore me shije, ndërsa një bletar prodhon mjaltë në çati.

Ata bisedojnë së bashku dhe kanë grupe në rrjetet sociale ku shkëmbejnë ide për nevojat e zonës, transmeton albinfo.ch.

Përshembull, dikush ndan postimet e fundit: dikush ka një tryezë që ata duan të dhurojnë, një tjetër ka mollë, ndërsa një tjetër ankohet për pakujdesi në largimin e mbeturinave.

Sigurisht, atmosfera e fshatit nuk është për shijet e të gjithëve. Disa njerëz janë larguar dhe janë shpërngulur, shpjegon banorët e këtyre komplekseve, sepse kjo lloj jetese nuk ishte ajo çfarë ata dëshironin. Ose mbase sepse ata ëndërronin të jetonin në fshat në një shtëpi të tyre.

Jonas pranon se ai nuk shfrytëzon të gjitha mundësitë e mundshme. “Me punën dhe familjen, ju keni duart tuaja të plota, dhe ju mund të mos keni energji për të bërë shumë gjëra të tjera”, thotë ai. Por ngjarjet dhe koncertet e shumta janë një privilegj i vërtetë.

Një pasuri e madhe e të jetuarit në këso llojë jetese është sepse në fshatin ku jeton Jonas, çdo fundjavë këngëtari i operas gatuan një mëny të plotë për mysafirt e tij dhe pas ngrënjes ai i argëton të pranishmit me muzikë.

Përdorimi komunal i hapësirës dhe burimeve është një alternativë më e mirë ndaj pronësisë individuale. Por kooperativa shkon edhe më larg kur bëhet fjalë për parimet mjedisore.

Tualetet përdorin ujë shiu, panelet diellore mbulojnë 25% të të gjitha nevojave të energjisë elektrike në kompleks, dhe uji i nxehtë është 1: 1 “ngrohje qendrore”. Ndërtesat përputhen me standardin e efikasitetit të energjisë “Minergie”. Kjo do të thotë se një individ nuk mund të rregullojë ngrohjen e shtëpisë së tij – është programuar në mënyrë qendrore për të gjithë shtëpinë, që do të thotë se dhomat individuale mund të jenë mjaft të ftohta.

Qarkullimi i ajrit trajtohet nga një sistem ventilimi. Për njerëzit me astmë kjo mund të mos jetë një lidhje ideale-e jashtme, por Jonas nuk ka asnjë problem me të. “Ju duhet të bëni sakrifica për hir të të gjithë”. Efekti anësor pozitiv i të jetuarit në një ndërtesë “Minergie” është se Jonas vështirë se ka ndonjë kosto të shërbimeve; më së shumti është 10% e qirasë neto.

Jonas paguan një qira mujore prej 2.400 franga për apartamentin e tij me katër dhoma dhe gjysmë dhoma. Kjo mund të duket e pjerrët, por është mjaft e mirë për Cyrihun. Një e pesta e apartamenteve bashkëpunuese në kompleksin Hunziker subvencionohen nga qeveria. Këto apartamente janë 20% më të lira se ato të pakontrolluara (për shembull, qiraja mesatare mujore për një apartament me tre dhoma dhe gjysmë dhoma (87 m2) në qytet aktualisht është CHF 1.380).