Lajme

BE-ja heton Facebook-un dhe Instagram-in

Bashkimi Evropian po heton Facebook-un dhe Instagram-in për të parë sa kanë “efekte negative” në “shëndetin fizik dhe mendor” të fëmijëve.

Ai gjithashtu do të shqyrtojë nëse ka bërë mjaftueshëm për të kontrolluar nëse përdoruesit janë mjaft të vjetër për t’i përdorur ato dhe se si përmbajtja u rekomandohet fëmijëve, raporton euronews, përcjell Albinfo.ch.

Një numër i firmave të mëdha të teknologjisë janë tani nën hetim për shkelje të mundshme të Aktit të ri të ashpër të BE-së për Shërbimet Dixhitale (DSA) dhe mund të gjobiten deri në 6% të qarkullimit vjetor global.

Meta, e cila zotëron të dyja platformat, thotë se ka “kaluar një dekadë duke zhvilluar më shumë se 50 mjete dhe politika” për të mbrojtur fëmijët.

“Kjo është një sfidë me të cilën po përballet e gjithë industria dhe ne mezi presim të ndajmë detajet e punës sonë me Komisionin Evropian,” tha ai.

Në shtator, Meta u dha rregullatorëve një raport mbi rreziqet që lidhen me platformat e saj, siç kërkohet nga DSA.

BE-ja është përgjigjur duke filluar procedurat.

“Komisioni është i shqetësuar se sistemet e Facebook dhe Instagram, duke përfshirë algoritmet e tyre, mund të stimulojnë varësinë e sjelljes tek fëmijët, si dhe të krijojnë të ashtuquajturat ‘efekte të vrimës së lepurit’”, tha BE.

Efektet e vrimës së lepurit i referohen prirjes së algoritmeve, kur një përdorues shikon një pjesë të përmbajtjes së dëmshme, për të sugjeruar më shumë nga e njëjta gjë.

Mënyra se si Meta kontrollon moshat e përdoruesve – e ashtuquajtura sigurimi i moshës – është shqetësuese për BE-në.

“Përveç kësaj, Komisioni është i shqetësuar edhe për metodat e sigurimit të moshës dhe verifikimit të vendosura nga Meta”, thuhet në deklaratë.

Algoritmet që promovojnë përmbajtje të dëmshme kanë qenë gjithashtu një shqetësim kryesor i mbikëqyrësit të komunikimit në Mbretërinë e Bashkuar Ofcom, pasi përcakton se si mund të zbatojë Aktin e Sigurisë në internet./Albinfo.ch