Lajme

Berna dhe Vjena rrisin bashkëpunimin për emigrantët dhe terrorizmin

Zvicra dhe Austria duan të forcojnë bashkëpunimin për migracionin dhe sigurinë, përcjell albinfo.ch.

Kjo erdhi nga një takim në Vjenë mes ministres zvicerane të Drejtësisë, Karin Keller-Sutter dhe homologut të saj të ri austriak, Gerhard Karner.

Bisedimet e tyre u përqëndruan në lëvizjet evropiane për të rishikuar të ashtuquajturat rregullat e Shengenit për kontrollet kufitare, negociatat e vazhdueshme të Bashkimit Evropian për të reformuar sistemin e migracionit dhe azilit të Evropës dhe bashkëpunimin dypalësh për migracionin dhe kundër terrorizmit, sipas një njoftimi për shtyp të Qeverisë zvicerane.

Që nga mesi i vitit 2021, më shumë se 5,000 refugjatë kanë hyrë ilegalisht në Zvicrën lindore me tren nga Austria, kryesisht të rinj afganë me destinacion Francën. Shumica e refugjatëve kanë aplikuar për azil në Austri, që do të thotë se Zvicra teorikisht mund t’i kthejë ata.

Por kjo ndodh rrallë, sipas agjencisë zvicerane të lajmeve Keystone-SDA, për shkak të procedurave të gjata dhe mungesës së ambienteve të paraburgimit.

Qëllimi i Zvicrës është të përshpejtojë procedurat dhe të dërgojë më shumë refugjatë në Austri, sipas Keller-Sutter. Negociatat midis dy vendeve për të rishikuar një “marrëveshje ripranimi” dypalëshe kanë nisur që nga viti 2019 dhe duhet të rriten, tha ajo për shtypin. Karner tha se të dy vendet kishin rënë dakord në parim se puna për këtë duhet të intensifikohej, por se kishte ende “çështje të hapura ligjore”, përcjell tutje albinfo.ch.