Lajme

Bima e Lonzës në Visp, thellë në Alpet Zvicerane, përgatitet për vaksinën Moderna

Lonza ka një kontratë dhjetëvjeçare për të furnizuar me përbërës Moderna-n

Firma amerikane Moderna thotë se vaksina e saj eksperimentale është 94.5 % efektive në parandalimin e Covid-19. Pjesë e prodhimit të saj do të zhvillohet në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Sipas kësaj thuhet se bima e Lonzës në Visp, thellë në Alpet Zvicerane, është një zgjua aktiviteti. Punëtorët po garojnë për të ngritur linjat e prodhimit që të jenë në gjendje të fillojnë të bëjnë një vaksinë Covid-19 për firmën amerikane Moderna më vonë këtë vit.

Hapësira prej 2,000 metrash katrorë në fabrikën e re Lonza është ende një shesh ndërtimi. Por Torsten Schmidt, i cili kryeson objektin e kompanisë Visp në kantonin Valais, Zvicra jugperëndimore, është i sigurt.

“Gjithçka do të jetë gati për të prodhuar dozat e para në dhjetor”, tha ai.

Kompania farmaceutike zvicerane po ndërton tri linja prodhimi vaksinash në Visp me një kosto prej 210 milionë $ (191 milionë CHF) për të furnizuar 300 milionë doza në vit për pjesën tjetër të botës. Paralelisht, linjat e reja të prodhimit në vendin e Lonza në Portsmouth, New Hampshire, synojnë të fillojnë të bëjnë përbërës vaksinash ekskluzivisht për SHBA në nëntor.

Një projekt i kësaj madhësie zakonisht zgjat dy vjet, shpjegon Schmidt, por për shkak të urgjencës së pandemisë ata kanë pasur vetëm tetë muaj për ta përfunduar atë. Tre ekipe kanë punuar gjatë gjithë kohës, shtatë ditë në javë, transmeton tutje albinfo.ch.

“Dorëzimi i pajisjeve ishte kritik”, i tha Schmidt Reuters. “Ju zakonisht prisni 12 muaj; ju po flisni këtu rreth 4-5 muaj. Në fund, CEO ka biseduar me CEO të furnitorëve për të marrë pajisjet e dorëzuara”.

Ndërkohë, Lonza po punëson ende rreth 200 punëtorë të nevojshëm për të operuar linjat e prodhimit në rrethin “Ibex” në Visp, i cili do të përbëjë gjashtë ndërtesa kur të përfundojë, shkruan swissinfo.ch.

Kjo garë kundër kohës zhvillohet ndërsa shkencëtarët dhe kompanitë e ilaçeve shtyjnë përpara në kërkimin e tyre për një vaksinë të suksesshme Covid-19. Nuk ka ende një vaksinë të aprovuar, por raportohet se 11 janë në prova të avancuara, përfshirë nga Pfizer, Johnson & Johnson dhe Moderna, kandidati i të cilit mbështetet në teknologjinë e aprovuar kurrë më parë që regjistron qelizat njerëzore për të ndihmuar në shkaktimin e një përgjigje imune.

Vizita për shtyp e Lonza përkoi të martën me njoftimin nga autoriteti zviceran i drogës Swissmedic se kishte filluar vlerësimin e një kandidati rival: “Vaksina Covid-19 AstraZeneca”. Thesht, hera e parë që një prodhues i ilaçeve paraqet një vaksinë të koronavirusit për aprovim në Zvicër. AstraZeneca, e cila zhvilloi vaksinën në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit, paraqiti aplikimin e saj tek Swissmedic në fillim të tetorit.

Përbërësit

Lonza ka një kontratë dhjetëvjeçare për të furnizuar me përbërës Moderna-n, duke përfshirë deri në një miliard doza në vit të vaksinës Covid-19. Sidoqoftë, vaksina ende nuk ka marrë miratim zyrtar nga rregullatorët amerikanë ose zviceranë.

Përbërësit përfshijnë një version sintetik të ARN-së dërguese (mARN), material gjenetik, i cili është i paketuar brenda pikave të imëta të yndyrës, të quajtura nanolipide. Kjo më pas udhëzon qelizat njerëzore që të bëjnë një formë jo-replikuese të proteinës spike të koronavirusit dhe të shkaktojnë një përgjigje imune në trup.

Përbërësit do të ngrihen në -70 ° Celsius dhe më pas do të transportohen nga Visp në Spanjën Laboratorios Farmacéuticos Rovi SA për “mbushjen dhe përfundimin”, faza përfundimtare e prodhimit.

Doza zvicerane

Zvicra ka nënshkruar një marrëveshje me Moderna-n për të siguruar qasje të hershme në vaksinën Covid-19 që po zhvillon kompania bioteknike e SHBA-së, tha ajo në gusht, transmeton tutje albinfo.ch.

Zvicra do të marrë 4.5 milionë doza të vaksinës, mjaftueshëm për të vaksinuar 2.25 milionë njerëz nëse, siç pritet, duhen dy doza për një pacient.

Paralelisht me këtë marrëveshje, qeveria zvicerane po vazhdon bisedimet me kompani të tjera në atë që e quan një “qasje të larmishme” për të fituar akses në një vaksinë. Ajo gjithashtu vazhdon të mbështesë projekte shumëpalëshe për shpërndarjen e drejtë të një kure në të ardhmen, shkruan ajo.

Qeveria ka caktuar 30000 CHF për prokurimin e një vaksine.  /Albinfo.ch