Lajme

Burrat dhe gratë zvicerane lëvizin në polet e kundërta politike

Gratë ndërmjet moshës 18 dhe 29 vjeçare ndihen gjithnjë e më shumë të lidhura me politikën e së majtës, ndërsa burrat e së njëjtës grupmoshë janë të krahut të djathtë më shumë se në të kaluarën.

Të rinjtë dhe të rejat në Zvicër po largohen më tej në opinionin politik, sipas një studimi kërkimor.

Gratë ndërmjet moshës 18 dhe 29 vjeçare ndihen gjithnjë e më shumë të lidhura me politikën e së majtës, ndërsa burrat e së njëjtës grupmoshë janë të krahut të djathtë më shumë se në të kaluarën.

Rreth 52% e femrave të anketuara në një studim të grupit kërkimor sotomo e përshkruajnë veten si me prirje të majtë, krahasuar me 35% në 2010.

Burrat po shkojnë në drejtim të kundërt, me përqindjen që identifikohet me politikën e së djathtës duke u rritur nga 29% në 43%.

Gazeta NZZ am Sonntag raporton gjithashtu një pabarazi pikëpamjesh mbi subjektet individuale që kanë shkuar në votim publik vitet e fundit, përcjell Albinfo.ch.

Gazeta analizoi votat e nismës popullore në varësi të gjinisë, por jo të moshës.

Për shembull, 26% më shumë burra mbështetën reformat e pensioneve vitin e kaluar. Kjo çështje kishte implikime specifike për gratë, duke rritur moshën e tyre të pensionit nga 64 në 65.

Një votim i vitit 2021 për ndalimin e mbulimit të fytyrës, i cili gjithashtu ka një ndikim më të madh te gratë, pa 14% më shumë burra që votuan në favor të kufizimeve.

Por edhe votat neutrale ndaj gjinisë për iniciativat popullore zbulojnë dallime në mënyrën se si votojnë burrat dhe gratë.

Në vitin 2021, 17% më shumë burra votuan për të miratuar një marrëveshje të tregtisë së lirë me Indonezinë sesa gratë, duke reflektuar mendime të ndryshme për çështjen e diskutueshme të tregtisë së vajit të palmës.

Gjatë numërimit të votave “jo”, gratë ishin gjithashtu më të rrepta në refuzimin e reformave të taksave të korporatave dhe ndryshimeve në ligjet e gjuetisë.

“Zonat e tensionit midis burrave dhe grave nuk do të shpërbëhen thjesht, pavarësisht nëse bëhet fjalë për pajtueshmërinë apo vlerat bazë,” i tha gazetës shkencëtari politik Michael Hermann./Albinfo.ch/