Kosova

Çfarë duhet të bëjë më shumë Kosova për të rritur bashkëpunimin me Vatikanin?

Pas takimit në Ljubljanë me ambasadorin e Vatikanit në Slloveni, njëherësh delegat apostolik i Vatikanit për Kosovë, z. H.E.Most Rev.Jean Marie SPEICH

Ditë më parë, në emrin e projektit “Urat” me seli në Zvicër, udhëheqësi i këtij projekti, Mirash Hajdaraj u prit nga ambasadori i Vatikanit në Slloveni, i cili njëherësh është edhe delegat apostolik i Vatikanit për Kosovën, z. H.E.Most Rev.Jean Marie SPEICH.

Qëllimi i takimit ishte që udhëheqësi i Projektit „Urat-die Brücken“ të bëjë prezantimin e projektit dhe mundësitë të reja të shtrirjes dhe funksionimit të këtij projekti edhe në Kosovë.

Në takim mori pjesë edhe z. Safet Sadiku, i cili në parim prezantoi idetë e tij në raport me historikun e katolicizmit shqiptar në Kosovë, sipas pikëpamjeve të „Platformës Kombëtare“.

Mirash Hajdari e bëri një raport pune mbi aktivitetin disavjeçar të projektit të tij dhe gjendjen e vështirë ekonomike bashkëvendësve në Atdhe. E vetmja rrugë na mbetët të kërkojmë investime për hapjen e perspektivave të reja sidomos për të rinjtë, përmes hapjes së vendeve të punës.

Po ashtu u tha se përfshirja institucionalisht edhe e elementit katolik është pjesë e përditshmërisë dhe komunikimit natural të komunitetit tonë, me ç’ rast vlerat fetare dhe besimet tona janë dëshmuar se kanë vetëm një frymëmarrje.

Në këtë kuadër edhe Safet Sadiku i paraqiti vlerat e përditshme që ne jetojmë natyrshëm, si dhe pjesëmarrja e vëllezërve të një gjaku në të gjitha festat e përbashkëta, qoftë të besimit islam, qoftë të besimit katolik.

Duke shkuar më tej natyrshëm u tha se shqiptarët janë popull europian dhe në këtë familje e kemi vendin, duke vlerësuar se të gjitha përpjekjet që lidhen me integrimet e politikave evropiane janë të mirëseardhura. Mirëpo, shpeshherë vlerat evropiane që gjenden në mesin e popullsisë sonë, institucionet politike i harrojnë ose nuk i manifestojnë në nivelet e kënaqshme.

Me këtë rast z. Mirash Hajdaraj ia dorëzoi një raport pune dhe opinion në formë kërkese për mbështetjen e Vatikanit popullit dhe institucioneve të Kosovës, dhe po ashtu nevoja për mbështetjen e projektit „Urat-die Brücken“ do të ishte një fazë e re e bashkëpunimit të dyanshëm.

Sadiku shtroi pyetjen se çfarë duhet të bëjë më shumë Kosova që me Vatikanin në të ardhmen të rritet bashkëpunimi edhe më i ngushtë ?

Me këtë rast duke marrë fjalën shkëlqesia e tij, amb. J.Marie Speich, tha se ne kemi qenë në Kosovë dhe është i informuar edhe për gjendjen e katolikëve atje dhe gjendjen e papunësisë në përgjithësi.

Kur flasim për papunësinë tha ai, dhe hapjen e përspektivae të reja për të rinjtë përmes vendeve të punës, do të jetë detyrë e qeverisë së re që të luftojë korrupsionin, në mënyrë që qytetarëve t’u krijojë mundësi dhe kushte më të mira jetese.

Gjatë bisedës sonë doli si mendim i përbashkët se vizita pune e qeverisë me Vatikanin do të jenë në interesa të dyanshme, pasi Kosova ka nevojë për mbështetjen e Vatikanit dhe Vatikani po ashtu e vlerëson kulturën e besimeve fetare në Kosovë, pra edhe mbështet kulturën e besimit katolik në veçanti.