Lajme

Çfarë duhet të bëni nëse keni fqinjë të zhurmshëm?

Zvicra është një vend i qiramarrësve. Me rreth 60 për qind, përqindja e familjeve me qira është një nga më të lartat në Evropë.

  1. A mund të mbrohem kundër përfundimit të qirasë sime?

Po. Qiramarrësit mund të luftojnë kundër përfundimit të qirasë dhe të aplikojnë pranë autoritetit të arbitrazhit për një zgjatje të qirasë. Kjo është gjithashtu e mundur nëse qiradhënësi pretendon se prona është për përdorim personal. Për ta bërë këtë, qiramarrësi duhet të jetë në gjendje të provojë se përfundimi i ka goditur veçanërisht rëndë ose se është e vështirë apo edhe e pamundur për të që të gjejnë një apartament tjetër përpara përfundimit të periudhës së njoftimit.

  1. Çfarë duhet të bëni nëse keni fqinjë të zhurmshëm?

Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një apartament me qira apo një godinë, banorët duhet të jenë të vëmendshëm ndaj njëri-tjetrit. Çdo gjë që nuk është tepër shqetësuese, është e lejuar. Nuk ka kritere objektive se kur zhurma konsiderohet e tepërt. Është një ndërtesë e vjetër apo e re? Ose cilat dhoma në apartament janë të kufizuara në përdorim? Nëse nuk mund të gjendet një zgjidhje e dakorduar reciprokisht, e vetmja mundësi është të shkoni në gjykatë.

  1. A mundet pronari të mbajë një çelës apo ta kërkojë atë?

Jo. Edhe nëse qiramarrësi mungon për një periudhë më të gjatë kohore. Edhe pse shumë pronarë e kërkojnë këtë, ju nuk jeni të detyruar ta bëni këtë.

  1. Dëmtimi i banesës fqinje

Kur jeni me pushime, është mirë të dini se dikush po kujdeset për gjërat në shtëpi. Për fat të keq, ndonjëherë gjërat shkojnë keq. Një vazo thyhet ose një tapet i shtrenjtë merr një njollë. Ligji mbron fqinjët me qëllim të mirë. Në terma juridikë, kjo quhet “favor”. Asnjë e drejtë ose detyrim i ndërsjellë nuk mund të rrjedhë nga një favor, dhe për këtë arsye asnjë pretendim për përgjegjësi.

  1. A mund të kërkoj uljen e qirasë në rast të dëmtimit të ujit?

Po. Mund t’i kërkoni qiradhënësit të ulë qiranë derisa të zgjidhet problemi. Është mirë që problemi të raportohet me shkrim. Nëse nuk ka përgjigje, mund të filloni procedurat me autoritetin e arbitrazhit.

  1. Cilat janë opsionet tuaja nëse ju shqetëson tymi?

Gjëja më e mirë për të bërë është që së pari të flisni me ta. Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të tregoni solidaritet me fqinjët e tjerë në ndërtesë. Nëse ndotja e tymit është e tepruar, pronari duhet të reagojë. Nëse asgjë nuk ndodh, mund të përpiqeni të kërkoni një ulje të qirasë.

  1. Kush është përgjegjës për defektet në banesën me qira?

Qiramarrësit duhet të mbulojnë vetë kostot e të ashtuquajturit konsumim normal. Kjo përfshin vrima të vogla në mur, hije në foto dhe bojëra të zbehura. Pronarët përballojnë shpenzimet për konsumimin e jashtëzakonshëm, për shembull vrimat në vaskë, njollat e ujit në parket ose gjurmët e tymit.

  1. A mund të qëlloj macen e fqinjit me pistoletë uji?

Po. Çdo gjë që i tremb ose i shqetëson macet, por nuk i lëndon ose u shkakton frikë të tepruar, lejohet. Kushdo që plagos apo edhe vret një mace është duke kryer një vepër penale. Armët e vlefshme kundër maceve janë: llumi i kafesë, speci, shkurret e murrizit, pistoletat e ujit, pajisjet tejzanor ose gardhe elektrike./SRF