Tematike

Çfarë duhet të dini për shërbimet e reja të trenave ndërkufitarë midis Austrisë dhe Gjermanisë

Operatorët e trenave të Austrisë dhe Gjermanisë po rrisin numrin e lidhjeve midis dy vendeve dhe duan të fokusohen më shumë në trenat e natës.

Për shkak të rritjes së kërkesës, Deutsche Bahn e Gjermanisë (DB) dhe Hekurudhat Federale Austriake (ÖBB) po bashkohen për t’u ofruar pasagjerëve të trenave më shumë shërbime hekurudhore në distanca të gjata, shkruan TheLocal.at, përcjell albinfo.ch.

Numri i pasagjerëve të udhëtimeve ndërkufitare midis dy vendeve gjermanofolëse është rritur për 40 për qind në pesë vjetët e fundit dhe këtë vit kompanitë presin që rreth shtatë milionë pasagjerë të përdorin shërbimet.

Një nga qëllimet e tyre është të përqendrohen në udhëtimet pas errësirës – dhe të dyfishojnë numrin e pasagjerëve në trenat evropianë të natës deri në vitin 2030.

A ka ndonjë arsye tjetër për këtë?

Të dy kompanitë thonë se më shumë njerëz po përqafojnë udhëtimin me tren për shkak të ndryshimeve klimatike dhe ata duan të kujdesen më shumë për këtë këndvështrim.
Stefanie Berk, anëtare e bordit drejtues për marketing dhe shitje për DB Fernverkehr (udhëtim në distanca të gjata), tha: “Tendenca drejt hekurudhave po vazhdon. Gjithnjë e më shumë njerëz në Gjermani dhe Austri po zgjedhin trenin miqësor ndaj klimës për të udhëtuar në vendet fqinje të tyre. Ne duam të nxisim më tej rritjen me trena të rinj, më shumë rehati dhe më shumë lidhje. Kjo mund të arrihet vetëm me një përpjekje të përbashkët të kompanive hekurudhore të përfshira. Zgjerimi i orarit ndërkombëtar në bashkëpunim të ngushtë me ÖBB është përgjigja jonë ndaj kërkesës në rritje”.

Në anën tjetër, Sabine Stock, Anëtare e Bordit të ÖBB për Transportin e Pasagjerëve ka thënë se deri në vitin 2030, duan të dyfishojmë numrin e pasagjerëve në shërbimet “Nightjet” në tre milionë.

Çfarë shërbimesh mund të presim?

Në dhjetor të vitit 2023 kur ndryshon orari, do të ketë një tjetër lidhje ICE midis Berlinit dhe Vjenës nëpërmjet Nurembergut.
Zgjatja e rrugës për në Hamburg do t’i japë gjithashtu qytetit Elba një tjetër lidhje ditore me kryeqytetin austriak. Nga dhjetori, DB dhe ÖBB do të ofrojnë gjithashtu udhëtimin ICE nga Berlini nëpërmjet Frankfurt/Main dhe Shtutgartit në Innsbruck.

Ndërkohë, trenat në distanca të gjata do të qarkullojnë çdo orë midis Mynihut dhe Salzburgut rreth orës 06:00 deri në 21:00. Nga Innsbruck në Mynih do të ketë një shërbim dy-orësh nga 6:40 e mëngjesit deri në 21:40 çdo ditë.

Çfarë tjetër po ndryshon?

ÖBB dhe DB thanë se po investojnë gjithashtu më shumë fonde në trena të rinj. Në linjën Frankfurt/Main-Mynih-Salzburg-Klagenfurt, trenat ICE 4 do të përdoren nga ndryshimi i orarit në dhjetor e në vazhdim, me synimin për të siguruar “më shumë rehati dhe besueshmëri në udhëtimet në distanca të gjata”.
Objekte me cilësi më të lartë dhe më shumë vende do të sigurohen me Railjets të gjeneratës së re, të cilat do të lëvizin në linjën midis Mynihut dhe Italisë nga prilli i vitit 2024.

Si po ndryshojnë shërbimet e trenit të natës?

Operatorët hekurudhorë austriakë dhe gjermanë duan një fokus të veçantë në shërbimet evropiane të udhëtimit gjatë natës. Nga dhjetori i këtij viti, të dy kompanitë do të ofrojnë lidhje Nightjet nga Berlini dhe Vjena në Paris dhe Bruksel. Këto lidhje fillimisht do të funksionojnë tre herë në javë, më pas çdo ditë nga vjeshta 2024.
Nga fundi i vitit 2023, trenat e rinj ÖBB Nightjet do të lëshohen për herë të parë dhe do të përdoren fillimisht në lidhjet Hamburg-Vjenë dhe Hamburg-Innsbruck.
Lidhje të mëtejshme në Austri, Gjermani dhe Itali do të pasojnë gjatë vitit 2024.
Studiuesit e lëvizshmërisë ankohen rregullisht se potenciali i transportit hekurudhor ndërkombëtar është larg arritjes së potencialit të tij.