Lajme

Çiftet zvicerane me fëmijë: Burrat, dy herë më shumë punë me pagesë se gratë

Gratë në familjet me fëmijë bëjnë punë me pagesë mesatarisht 17.9 orë në javë, krahasuar me 39.8 orë për burrat, sipas një studimi nga grupi i konsulencës BSS në emër të Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO), transmeton albinfo.ch.

Krahasuar me dekadat e mëparshme, megjithatë, ngarkesat me pagesë të grave janë rritur: në vitin 2004 ato punonin 13.5 orë në javë, ndërsa në 1997-ën shifra ishte 8.6 orë.

Përqindja e orëve të punës nga burrat në secilin prej këtyre viteve ishte ende mbi 40 orë në javë, duke shënuar ulje të lehtë. Në përgjithësi, çiftet me fëmijë po shpenzojnë gjithnjë e më shumë kohë në punë – tri orë më shumë në javë krahasuar me vitin 2004. Studimi i SECO analizoi, ndër të tjera, orët e punës në familjet në çift midis 1997 dhe 2020. Rezultatet u publikuan në shkurt 2024.