Tematike

Cila është zgjidhja për kalimin e krizës energjetike në Gjermani?

Një sondazh i fundit gjerman tregoi se vetëm 27% e të anketuarve përqafuan fracking-un si një zgjidhje afatshkurtër të energjisë – krahasuar me 81% mbështetjen për një rritje të energjisë së erës.

Mungesa e gazit rus ka ngritur shqetësimin në Gjermani për një dimër më të ngrohtë. Gazi rus deri në fillimin e luftës në Ukrainë furnizonte mbi 50% të kërkesës vjetore.

Planet për të kompensuar mungesën, nëse furnizimet ruse mbarojnë, janë tashmë në zbatim: importe më të larta të gazit natyror të lëngshëm (LNG), rifillimi i termocentraleve të fjetura të qymyrit dhe madje vonimi i ndërprerjes së energjisë bërthamore, raporton DW, përcjell Albinfo.ch.

Por më befasuesja është biseda për shfrytëzimin e depozitave vendase të gazit argjilor përmes frakimit, një praktikë e ndaluar në Gjermani dhe në një numër vendesh evropiane për shkak të ndikimeve të tij të mundshme mjedisore dhe klimatike.

Megjithatë, anëtarët e qeverisë së koalicionit të Gjermanisë dëshirojnë që fracking të rishqyrtohet si një zgjidhje e mundshme për krizën e ardhshme të gazit. Gjermania e do gazin, por fracking-u është i ndaluar (procesi i injektimit të lëngut me presion të lartë në shkëmbinj nëntokësor, puset, etj. në mënyrë që të hapen me forcë çarjet ekzistuese dhe të nxirret nafta ose gazi).

Vendi tashmë po ndërton infrastrukturë dhe terminale për të lehtësuar rrjedhën e LNG-së nga Shtetet e Bashkuara që vjen kryesisht nga burimet e thyera, që është rezultat i një marrëveshjeje gazi BE-SHBA të arritur në mars. Por ekonomia më e madhe e Evropës e ndaloi frakimin e gazit argjilor në shtëpi në vitin 2017.

Ndalimi, i cili duhej të rishikohej në vitin 2021, por mbetet në fuqi, shtrihet në depozitat e thella të gazit argjilor “jokonvencional” që mund të nxirren vetëm përmes thyerjes hidraulike. Këtu lëngu fraking i përbërë nga uji, rëra dhe kimikatet injektohet deri në 5 kilometra (3 milje) nën tokë për të copëtuar shkëmbinj dhe për të nxjerrë gaz. Procesi përdor sasi të mëdha uji dhe mund të kontaminojë ujërat nëntokësore që tashmë po zvogëlohen për shkak të thatësirës së vazhdueshme në Gjermani. Fracking gjithashtu rrjedh gazin serrë metan – ndikimet globale të ngrohjes të të cilit janë rreth 80 herë më të larta se CO2 gjatë një periudhe 20-vjeçare. Kjo do të rrezikonte qëllimet klimatike të Gjermanisë, tha Sascha Boden, një këshilltar për energjinë dhe klimën në OJQ, Environmental Action Germany. Megjithatë, shpimi për gaz në shtresat “konvencionale” dhe më të aksesueshme të gazit me gur ranor lejohet sipas rregulloreve të rrepta në Gjermani dhe aktualisht siguron rreth 5% të furnizimit – edhe nëse kritikët thonë se metoda e nxjerrjes është e ngjashme me thyerjen dhe thjesht është etiketuar si konvencionale për të nënkuptuar “mirë” fracking është i mundur.

Gazi argjilor gjerman gjendet kryesisht në shtetet veriperëndimore të Saksonisë së Ulët dhe Rhine-Westfalisë së Veriut dhe ka potencialin të sigurojë 3 deri në 20 herë (midis 320 dhe 2030 miliardë metra kub) sasinë e gazit konvencional, sipas Qendrës Kërkimore Gjermane për Gjeoshkenca (GFZ). Depozitat e argjilorit mund të mbulojnë 20% të kërkesës aktuale, siç vlerësohet nga Shoqata Federale Gjermane e Gazit Natyror, Naftës dhe Gjeoenergjisë (BVEG). Por vetëm gjysma mund të jetë ekonomikisht e qëndrueshme për shkak të kostove të infrastrukturës së shpimit, tha Boden. “Kjo vështirë se mjafton për ta bërë Gjermaninë të pavarur nga gazi rus”, tha ai.

Fracking ndan koalicionin qeverisës

Një sondazh i fundit gjerman tregoi se vetëm 27% e të anketuarve përqafuan fracking-un si një zgjidhje afatshkurtër të energjisë – krahasuar me 81% mbështetjen për një rritje të energjisë së erës. “Gjermania është e populluar dendur dhe zhvillimi i dhjetëra mijëra puseve të nevojshme për shpimin do të ishte pothuajse i pamundur pa rezistencë të madhe”, tha Boden. Pikëpamjet e tilla nuk e kanë ndaluar partinë pro-biznes FDP – një e treta e koalicionit qeverisës gjerman – të flasë për fracking si një rrugëdalje nga kriza. “Fracking nuk shkakton ndonjë dëm të rëndësishëm mjedisor sipas standardeve moderne të sigurisë”, tha Torsten Herbst, drejtor parlamentar i FDP, në një intervistë në qershor me gazetën javore gjermane Welt am Sonntag. Ai shtoi se është kontradiktore të mbështetet importi i gazit të copëtuar nga SHBA, ndërsa kundërshton frakingun e brendshëm.

Holger WeiB, anëtar i komitetit të ekspertëve të parlamentit gjerman për teknologjinë, tha për edicionin e së dielës të së përditshmes gjermane FAZ se fraktimi mund të bëhet “në ditët e sotme me një rrezik të pranueshëm të mbetur”. Robert Habeck, zëvendëskancelari i Gjermanisë dhe një anëtar i Partisë së Gjelbër nuk pajtohet me partnerët e tij të koalicionit. “Debati rreth fracking nuk nuk është aspak i dobishëm për ne tani”, tha ai në korrik, duke shpjeguar se kjo është pjesërisht për shkak të vështirësisë për të marrë miratimin. Kjell Kühne, aktivist i klimës dhe drejtor i Iniciativës Leave it in the Ground me bazë në Gjermani, tha se shtytja e re e frakimit ishte “oportuniste”. “Do të duheshin disa vite për të nxjerrë çdo gaz të copëtuar nga toka në Gjermani”, tha ai. “Fracking nuk do të bëjë asgjë për këtë dimër apo tjetrin”.

Në përgjigje të mbrojtësve të fracking-ut, thirrjet po rriten për një kalim më të shpejtë drejt energjive të rinovueshme. “Kuciale për heqjen e gazit janë kursimet e energjisë dhe një tranzicion i rinovueshëm i nxehtësisë”, tha Gerald Neubauer i Greenpeace Gjermani, duke shtuar se sistemet e ngrohjes me gaz duhet të ndalohen në favor të “një fushate masive zgjerimi për pompat e nxehtësisë, energjinë termike diellore dhe shtëpinë izolim”. Plani emergjent i gazit i Bashkimit Evropian që hyri në fuqi më 9 gusht synon të ulë përdorimin e gazit me 15% gjatë 9 muajve të ardhshëm. “Ne kemi një detyrë të qartë: të zvogëlojmë sasinë e energjisë që konsumojmë, në të gjitha nivelet”, tha Robert Habeck. Ndërkohë, aktivistët gjermanë të klimës po artikulojnë një kundërshtim më të gjerë ndaj fracking. “Industria e gazit po shfrytëzon në mënyrë të paskrupullt luftën e agresionit të Rusisë për të çuar përpara interesat e saj dhe për të bërë edhe më shumë fitime”, tha Charly Dietz nga grupi gjerman aktivist i klimës Ende Gelände, i cili javën e kaluar bllokoi ndërtimin e një terminali në Hamburg ku do të jetë gazi i copëtuar LNG./Albinfo.ch/