Kosova

Cilat janë mënyrat më të mira për të kërkuar punën tuaj të ardhshme në Zvicër?

 

Po kërkoni një punë të re në Zvicër? Ne kemi mbledhur disa këshilla se ku të kërkoni për atë rol të ri, përcjell albinfo.ch,

Lajmi i mirë është se, si një vend që shërben si qendër botërore e financave, farmaceutikëve dhe kërkimeve, Zvicra ofron një mjedis shumë miqësor për anglishtfolësit. Ndryshe nga disa vende evropiane, punësimi është një proces fleksibël dhe i hapur.

Thënë kështu, disa sugjerime do t’ju ndihmojnë në kërkimin tuaj të punës në Zvicër.

Para se të filloni kërkimin tuaj të punës, është thelbësore të dini se ku janë shumica e vendeve të punës në industrinë tuaj.

Cyrihu është kryeqyteti financiar i Zvicrës, ndërsa shumica e lojtarëve farmaceutikë janë të vendosur në Bazel.

Shkencat e jetës janë të përqendruara në ‘Luginën e Shëndetit’, që shtrihet nga Gjeneva në Montreaux.

Gjeneva, Cyrihu, Lozana, Berna, Bazeli dhe St Gallen kanë gjithashtu universitete të mëdha që punësojnë shumë studiues nga jashtë.

Njohja se ku bazohen vendet e punës do t’ju lejojë të përqendroni kërkimin tuaj dhe t’ju japë kohë për të hulumtuar më plotësisht dhe kuptuar nevojat e kompanive të veçanta.

Zhvilloni profilin tuaj Xing si dhe profilin tuaj në LinkedIn

Shumica e punëkërkuesve brenda mjediseve profesionale të punës do të kenë një profil LinkedIn për ta ndarë me punëdhënësit e mundshëm.

Xing është gjithashtu një lojtar i rëndësishëm në Zvicër, Gjermani dhe Austri, dhe është normale që profesionistët gjermanishtfolës të kenë një profil shoqërues në atë platformë.

Zhvillimi i pranisë suaj në Xing mund të tregojë se po fitoni një kuptim më të madh të mjedisit të punës zvicerane dhe po e vendosni veten si një investim afatgjatë.

Përdorni borde të specializuara të punës

Ndërsa shumë nga bordet e mëdha të punës operojnë në Zvicër – Indeed dhe Monster, për shembull – disa borde pune fokusohen në punët zvicerane në mënyrë specifike ose i shërbejnë një segmenti kryesor të tregut të punës.

Jobs.ch, jobup.ch dhe Jobscout24 janë faqe të njohura brenda Zvicrës dhe shpesh janë porti i parë i thirrjes për punëkërkuesit. Secili ka një version në anglisht dhe një ndërfaqe miqësore për përdoruesit.

Ekzistojnë disa borde të specializuara të punës për role të specializuara, të tilla si ato në sektorët e IT ose kërkimit mjekësor.

Përdorimi i një bordi pune të bazuar në profesion i lejon punëdhënësit të tërheqin nga një grup më i përqendruar talentesh, ndërkohë që u ofron punëkërkuesve një mundësi më domethënëse për të shfaqur njohuritë dhe aftësitë e tyre.

SwissDevJobs.ch është një destinacion popullor për profesionistët e IT-së, ndërsa Praxisstellen.ch është i specializuar në punë kërkimore farmaceutike dhe mjekësore. SwissTopJobs.ch është një vend i shkëlqyer për të kërkuar punë në C-suite në sektorët e financave dhe bankave.

 

Rrjeti është thelbësor

Ndërsa shpesh ekziston një perceptim se kërkimi i punës në Zvicër është shumë i orientuar drejt procesit, mund të habiteni kur mësoni se shumë pozicione plotësohen përmes fjalëve.

Supozoni se keni miq ose ish-kolegë që tashmë kanë gjetur një pozicion në një firmë zvicerane. Në atë rast, të pyesësh se cilat pozicione hapen dhe nëse mund të aplikosh nuk është e paarsyeshme apo e vrazhdë.

Fjala e gojës dhe punësimi përmes lidhjeve janë të zakonshme në fushën zvicerane të IT, por ato janë gjithashtu të zakonshme në disa industri të tjera, veçanërisht në mesin e startup-eve.

Përdorni iniciativën tuaj

Ju gjithashtu mund të habiteni kur dëgjoni se thjesht aplikimi në një firmë me CV-në tuaj nuk shikohet me përçmim në Zvicër (ose në botën gjermanishtfolëse).

Kjo njihet si një Initiativbewerbung (ose thjesht ‘aplikim me iniciativë’), dhe punëdhënësit shpesh e konsiderojnë atë në mënyrë shumë të favorshme.

Për të bërë një Initiativbewerbung, do t’ju duhet Anschreiben ose lettre de motivation (letër motivuese), Lebenslauf ose CV (curriculum vitae ose CV), dëshmi nga punëdhënës të tjerë dhe kopje të çdo certifikate ose kualifikimi përkatës.

Kur emërtoni këta skedarë, mos harroni të përdorni termat gjermanisht—do t’ju ndihmojë kur ato të kërkohen më vonë!

Vlen të kushtoni kohë për të identifikuar dhe adresuar aplikacionin tuaj drejtpërdrejt te drejtuesi ose menaxheri i departamentit të caktuar ku po kërkoni të punoni. Kjo do të krijojë një përshtypje më të fortë dhe ka më pak shanse për ta humbur atë në rrjedhën e përditshme të emaileve dhe informacionit.