Lajme

Cilat punë në Gjermani kanë pagat më të mira?

Një studim nga e përditshmja gjermane Welt hedh dritë mbi sektorët që paguajnë mirë dhe japin rritje të majme të pagave.

Cili sektor paguan më shumë?

Ndoshta nuk njihet për të, por Gjermania ka një industri të naftës dhe gazit, megjithëse një industri e vogël. Sipas të dhënave më të fundit të tregut të punës, rreth 2,900 njerëz në Gjermani kanë fituar në këtë fushë. Punët në këtë industri shpesh nuk janë pa rrezik dhe kërkojnë një nivel të lartë të njohurive teknike.

Dhe ato karakterizohen gjithashtu nga diçka tjetër: në asnjë industri tjetër punonjësit në këtë vend nuk mund të fitojnë një pagë kaq të lartë sa në industrinë e naftës dhe gazit. Mesatarisht, të punësuarit me kohë të plotë në këtë industri fitojnë një pagë mujore bruto prej 6,238 €. Kjo është më shumë se 50 për qind mbi pagën mesatare të një punonjësi me kohë të plotë në Gjermani që është 4,021 €.

Rritjet e mëdha të pagave në vitet e fundit nuk u kanë shkuar punonjësve në industri më tradicionale, por përkundrazi njerëzve që fitojnë paratë e tyre përmes të dhënave dhe informacionit, siç është sektori i IT-së.

Analiza tregon se nga 2009 në 2019 disa sektorë kanë rënë, të tjerët po rriten dhe me një ritëm të shpejtë.

Cilat punë ofrojnë rritjen më të mirë të pagave?

Një tipar i spikatur  është dinamika e fortë e pagave në sektorin e shërbimeve të informacionit. Në kompani, vendet e punës në këtë fushë shpesh përshkruhen si inteligjencë biznesi, dizajn zgjidhje ose analiza e të dhënave.

Tregu i punës është më konkurrues sesa ka qenë për një kohë të gjatë – por me truket e duhura mund të bëni përsëri gjurmët tuaja.

Punonjësit në këtë degë të ekonomisë që merren me përpunimin dhe prezantimin e të dhënave kanë qenë në gjendje të rrisin të ardhurat e tyre me 52 për qind në 10 vjetët e fundit. Kjo përfaqëson një rritje vjetore prej 4.3 për qind.

Cilat punë nuk kanë rezultuar mirë kur bëhet fjalë për rritjen e pagave?

Punonjësit që fitojnë paratë e tyre në shërbimet postare kanë përjetuar të kundërtën: atë që marrin ofruesit e shërbimeve të informacionit në një vit, njerëzit në shërbimet postare nuk i morën për 10 vjet.

Punonjësit në industrinë e botimeve gjithashtu përjetuan pak më shumë ngecje, pasi kishin arritur vetëm një rritje prej 11 për qind të pagës që nga fundi i krizës financiare (dhe para shpërthimit të pandemisë).

Kjo do të thotë që profesionistët në këta sektorë nuk kanë mundur as të kompensojnë rritjen e çmimeve, e cila arriti në 14.2 për qind në të gjithë Gjermaninë midis 2009 dhe 2019.

Punëtorët e magazinës zbritën me një rritje prej 14.5 për qind të të ardhurave, pak mbi inflacionin, ashtu si shoferët e kamionëve me 20 për qind rritje.

Sipas ekonomistëve, performanca e dobët e stafit të shpërndarjes dhe punëtorëve të magazinës dhe punonjësve të industrisë botuese, tregon ndikimin e revolucionit teknologjik. Automatizimi dhe inteligjenca artificiale po shkaktojnë ndryshime, gjë që po ushtron presion mbi pagat në këta sektorë të ekonomisë.

Ndryshime të mëdha në sektorin financiar

Ndërkohë, në industrinë bankare, e cila tradicionalisht ka paguar mirë, ka pasur edhe përparime të teknologjisë. Sidoqoftë, kjo ka kontribuar në gati 50,000 vende pune të prera në sektorin e shërbimeve financiare vetëm në gjashtë vjetët e fundit, shkruan thelocal.de, përcjell albinfo.ch.