Lajme

Dorëzohet iniciativa për të shpëtuar teatrin e Bazelit

Një iniciativë për ruajtjen e lidhjes së jashtme të Teatrit Muzikor në Bazel u është dorëzuar autoriteteve kantonale. Me një këngë proteste, tingujt e daulleve dhe performanca vallëzimi nga ansambli i muzikalit Sister Act, komiteti nismëtar marshoi drejt Bashkisë së Bazelit, shkruan swissinfo, përcjell albinfo.ch.

Iniciatorit Toni Kleimann ka thënë se janë mbledhur rreth 3400 nënshkrime. Peticioni kundërshton planin e qeverisë së Bazelit për të ndërtuar një pishinë të brendshme, ku ndodhet teatri, teksa kërkon që salla të mbetet për përdorim kulturor dhe të gjendet një vend alternativ për pishinën.

“Ne ishim të tronditur nga ideja e qeverisë së Bazelit për të shkatërruar një teatër të bukur dhe të paprekur”, tha Kleimann kur dorëzoi nënshkrimet të enjten. Prandaj, votuesit duhet të vendosin “nëse kjo lloj kulture mund të vazhdojë të jetojë”, tha ai.

Në pranverën e vitit 2022, qeveria e Bazelit njoftoi planet për të instaluar një pishinë 50 metra – të cilën ajo tha se Bazel e kishte dashur për dekada – në ndërtesën e sallës aktuale të koncerteve dhe teatrit.

Kontrata e qirasë me Teatrin Muzikor të Bazelit do të përfundojë me marrëveshje të ndërsjellë në fund të vitit 2024. Qeveria kantonale tha se do të nevojiteshin investim prej 50-80 milionë CHF për të rinovuar guaskën e ndërtesës dhe teatrin dhe përveç kësaj, teatri nuk mund të funksiononte në mënyrë të qëndrueshme pa subvencione shtetërore.

Teatri Muzikor në Bazel u hap në vitin 1995 si një teatër për muzikalin Phantom of the Opera nga Andrew Lloyd Webber dhe ka 1567 vende.