Lajme

Kërkohen rregulla më të rrepta për të parandaluar incidente hekurudhore

Në mesin e korrikut të vitit të kaluar pati pothuajse një katastrofë në stacionin e trenit Unterterzen SG, kur një tren Südostbahn me 25 pasagjerë u drejtua drejt dy makinerive të ndërtimit që bllokuan shinat.

Drejtuesi i trenit ishte në gjendje të tërhiqte frenat në kohë. Treni ndaloi vetëm rreth 200 metra larg pajisjeve të ndërtimit.

Bordi Zviceran i Hetimit të Sigurisë (Sust) e klasifikoi përplasjen e afërt si një “incident serioz” me “rrezikim të trenit”, sepse sinjalet ishin të gjelbërta dhe për këtë arsye rruga u sinjalizua si e qartë. Shoqata ndërhyri disa herë me qeverinë federale. Incidenti nxjerr në pah problemet e sigurisë në transportin hekurudhor.

Presidenti i shoqatës së shoferëve të trenave VSLF, Hubert Giger, theksoi për SRF në atë kohë se ishte shumë me fat që nuk ndodhi një aksident i rëndë. Megjithatë, ky incident nuk është një rast i izoluar. Sipas informacioneve të “SonntagsBlick”, shoqata ka ndërhyrë tashmë disa herë në qeverinë federale, transmeton albinfo.ch.

Ai bën thirrje për rregulla më të rrepta për të parandaluar incidente të tilla në të ardhmen.

Drejtuesit e trenave duhet të ngasin “në shikim”

Incidenti në Unterterzen nxjerr në pah një problem sigurie që shoqata e sheh si shembullor. Pavarësisht zbulimit teknik të pengesave në shina dhe sinjaleve të kuqe në selinë e SBB-së, rruga u hap pasi shefi i sigurisë së kantierit të ndërtimit siguroi gabimisht se nuk kishte më pengesë në shina. Keqkuptime të tilla dhe presioni i kohës në kantieret e ndërtimit rrisin rrezikun e gabimeve, sipas shoqatës së shoferëve të trenave.

Një përplasje mes një treni dhe pajisjeve të ndërtimit me shpejtësi të madhe do të kishte pasoja shkatërruese, siç kanë treguar incidente të ngjashme në të kaluarën. Prandaj, VSLF po bën thirrje për rregulla më të rrepta që kërkojnë që drejtuesit e trenave të ngasin në përgjithësi “në sy” në situata të tilla, gjë që do të rriste sigurinë. SBB po shqyrton masat Zyra Federale e Transportit (BAV) aktualisht është duke rishqyrtuar situatën për shkak të ndërhyrjes së VSLF-së, por nuk po zbulon detaje rreth masave të mundshme. Megjithatë, sipas “SonntagsBlick”, SBB është e hapur ndaj sugjerimeve për rritjen e sigurisë dhe po shqyrton intensivisht kërkesën për ngasje në shikim.