Lajme

Ekipi i udhëhequr nga Zvicra zbulon një ekzoplanet të ri

Një ekip ndërkombëtar hulumtues i udhëhequr nga Universiteti i Bernës ka zbuluar një ekzoplanet të ri, më të vogël se Neptuni (“nën-Neptuni”) që rrotullohet rreth një ylli xhuxh të kuq, tha Universiteti të premten, përcjell albinfo.ch.

Ky ekzoplanet, një planet që rrotullohet rreth një ylli jashtë sistemit tonë diellor, është pagëzuar TOI-2257 b dhe ka një orbitë veçanërisht të pazakontë, sipas një njoftimi për shtyp të premten.

Ai u zbulua duke përdorur të ashtuquajturën metodë tranziti. Kjo përfshin përdorimin e teleskopëve për të kërkuar ulje në shkëlqimin e yllit kur planeti kalon përpara tij, duke i lejuar studiuesit të përcaktojnë orbitën dhe diametrin e planetit.

“Me periudhën e tij orbitale 35-ditore, TOI-2257 b rrotullohet rreth yllit pritës në një distancë ku uji i lëngshëm është i mundur në planet, dhe për këtë arsye mund të ekzistojnë kushte të favorshme për shfaqjen e jetës”, thotë Universiteti i Bernës.

“Ne zbuluam se TOI-2257 b nuk ka një orbitë rrethore, koncentrike,” shpjegon Nicole Schanche nga Universiteti i Bernës, e cila drejtoi studimin e publikuar në revistën shkencore Astronomy & Astrophysics. Në fakt, është planeti më i çuditshëm që rrotullohet rreth një ylli të ftohtë i zbuluar ndonjëherë. “Për sa i përket banueshmërisë së mundshme, ky është një lajm i keq”, vazhdon Schanche. “Ndërsa temperatura mesatare e planetit është e rehatshme, ajo varion nga -80°C në rreth 100°C në varësi të vendit ku ndodhet planeti në orbitën e tij, larg ose afër yllit”. Një shpjegim i mundshëm për këtë orbitë befasuese është se një planet gjigant mund të fshihet më tej në sistem dhe të shqetësojë orbitën e TOI 2257 b, thuhet në njoftimin për shtyp, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI