Ekonomi

Ekonomia e Eurozonës me rritjen më të fortë tremujore që nga viti 2015

Pritet që ekonomia e eurozonës të rritet me ritmin më të shpejtë pas më shumë se dy vjetësh në tremujorin e tretë pas rritjes së papritur në shtator, raporton Bloomberg.

Indeksi ” „PMI“ dhe„IHS Markit”, duke matur aktivitetin total të biznesit, u rrit në një nivel të lartë katër mujor prej 56.7 pikësh nga 55.7 në gusht. Ekonomistët presin që vlera e saj të jetë 55.6 pikë.

Sektori i shërbimeve dhe sektori i prodhimit shënoi një rritje, duke arritur nivele që nuk shihen për më shumë se gjashtë vjet.

Të dhënat janë për shkak të shtatorit të fortë, sipas “Markit”, parashikimet e të cilit janë për rritjen ekonomike prej 0.7% në tremujorin e parë. Do të jetë norma më e shpejtë e rritjes që nga viti 2015, thotë Bloomberg, përcjell albinfo.ch.

Disa kompani janë të shqetësuara për fuqinë e euros, por sipas “Markit”, monedha ka pasur shumë pak ndikim eksporti deri tani.

Statistikat e ndara të premten treguan përmirësime në Gjermani dhe Francë, me indeksin e përgjithshëm PMI të Menaxhimit në të dy vendet që arriti nivelin më të lartë për më shumë se gjashtë vjet.

Në të njëjtën kohë, Produkti i Brendshëm Bruto (BPV) pritet të rritet me 2.1% këtë vit, që është 0.1 pikë përqindje më i lartë se në gusht. Ky është rivlerësimi i tetë pozitiv në vitin e kaluar.

Banka Qendrore Evropiane (BQE) gjithashtu e rriti parashikimin këtë muaj në 2.2%. Presidenti i BQE-së, Mario Draghi, tha se zgjerimi “vazhdon të jetë i qëndrueshëm dhe i bazuar gjerësisht në vende dhe sektorë”.

Ndërkohë, klientët e eurozonës janë më optimistët për klientët potencialë se kurrë më parë. Kjo mund të jetë një tregues se ekonomia e rajonit ka të ngjarë të hyjë në vitin e saj më të fortë pas krizës financiare globale.

Komisioni Evropian thotë se treguesi i besimit të konsumatorit u rrit nga -1.5 pikë në gusht në -1.2 pikë në muajin shtator. Ky është niveli më i lartë i indeksit të vitit 2001.