Lajme

Eksperimenti i votimit elektronik në Zvicër: Sa është i sigurt?

Votimi me vetëm disa klikime – kështu mund ta imagjinoni votimin elektronik. Por nuk është aq e thjeshtë.

Në disa kantone dhe komuna, njerëzit tashmë mund të votojnë online. Numri i komunave po rritet, dhe aktualisht janë duke u zhvilluar prova në kantonet Basel-Stadt, St. Gallen, Thurgau dhe Graubünden. Redaktori rajonal i SRF, Marc Hanimann, është regjistruar për votim elektronik në komunën e tij lokale.

A mund të votojnë të gjithë votuesit me të drejtë vote në mënyrë elektronike?

Në kantone të ndryshme po zhvillohen gjykime të ndryshme. Kantonet vendosin vetë nëse duan të testojnë votën elektronike. Përveç kësaj, kantoni duhet të vendosë se cilët votues do të lejojë të marrin pjesë. Në një provë të votimit elektronik, mund të marrin pjesë maksimumi 30 për qind e atyre që kanë të drejtë të votojnë; në gjithë Zvicrën, kufiri është 10 për qind.

Sipas qeverisë federale, këto kuota aktualisht janë larg përdorimit të plotë. Shumë qytetarë zviceranë që jetojnë jashtë përdorin votimin elektronik.

Sa i komplikuar është regjistrimi?

Nuk është për njerëzit spontanë. Ju duhet të regjistroheni tetë javë përpara. Ju duhet numri juaj AHV ose data e lindjes, por jo adresa e emailit. Avantazhi: njerëzit pa email mund të votojnë edhe në mënyrë elektronike. Disavantazhi: konfirmimi i regjistrimit vjen me postë disa ditë më vonë. Dokumentet vendosen në kutinë tuaj postare katër javë përpara votimit.

Si funksionon procesi i votimit me e-votimin?

Krahas fletëve të votimit “normale”, përfshihet edhe një fletë shpjegimi; në fletën e votimit ka kode të ndryshme. Pastaj fillon një ndërrim i vazhdueshëm midis letrës dhe ekranit. Duhet të shtypet një kod inicializimi 24-shifror i përbërë nga numra dhe shkronja. Pastaj kryqet mund të vendosen pranë po ose jo, transmeton albinfo.ch. Në pjesën e pasme të fletës së votimit ka kode verifikimi për verifikim. Nëse këto përputhen me kodet në ekran, duhet të futet një kod konfirmimi nëntëshifror. Ekziston një kod tjetër verifikimi për të dërguar votat.