Lajme

Emri më i popullarizuar i foshnjës në çdo kanton zviceran

Dëshironi që fëmija juaj të përshtatet? Apo bie në sy? Këtu janë emrat më të njohur të djemve dhe vajzave në Zvicër - duke përfshirë çdo rajon gjuhësor dhe kanton

Çdo vit për më shumë se tre dekada, Enti Federal i Statistikave ka publikuar emrat e parë të foshnjave të lindura në Zvicër.

Emrat më të njohur në vitin 2020 për vajzat ishin Mia, e ndjekur nga Emma dhe Mila, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Emma u rendit e para në vitin 2019, por Mia rifitoi vendin e parë në vitin 2020, pasi ishte në krye më 2013, 2015 dhe 2016.

Në total, vitin 2020 në Zvicër kanë lindur 461 Mia, pasuar nga Emma 407 dhe 350 Mila.

Për djemtë, Noah zuri vendin e parë, përpara Liam dhe Matteo.

Ndërsa Liam ishte në krye në vitin 2019, Noah rifitoi pole position që mbajti në 2010, 2011 dhe nga 2013 në 2017.

Zvicra pa 507 Noah të lindur vitin e kaluar, e ndjekur nga 372 Liams dhe 359 Matteos, përcjell tutje albinfo.ch.

Por siç e di kushdo që jeton në Zvicër, tendencat mbarëkombëtare kanë shumë pak kuptim, duke pasur parasysh katër rajonet e mëdha gjuhësore – dhe diversitetin e jashtëzakonshëm midis 26 kantoneve të vendit.

Cilët janë emrat më të zakonshëm në çdo rajon gjuhësor?

Diversiteti i brendshëm i Zvicrës kur bëhet fjalë për emrat theksohet nga fakti se dy emrat më të njohur në bazë kombëtare nuk janë më të popullarizuarit në asnjë rajon gjuhësor, përveç pjesës gjermanishtfolëse.

Mia dhe Noah janë emrat më të njohur në Zvicrën gjermanisht-folëse si dhe në tërë vendin, gjë që sigurisht e ndihmon edhe fakti se rreth 60 për qind e Zvicrës flasin gjermanisht.

Zvicra frëngjisht-folëse, e njohur gjithashtu si Romandie, pa Gabriel dhe Emma të kryesojnë listat në 2020.

Ishin 156 Gabriels të lindur në Zvicrën frëngjishtfolëse dhe 131 Emmas.

Sofia fitoi çmimin kryesor në pjesën italishtfolëse të vendit, ndërsa Leonardo ishte shumë larg fituesi më i madh mes djemve.

Nëse vërtet dëshironi të jeni unik, atëherë të shkoni në rajonin Romansh në kantonin e Graubünden është vendi ku duhet të jeni.

Emri më i njohur i vajzave është një lidhje pesë-kahëshe mes Daria, Laura, Lea, Lorena dhe Yuna, me dy nga secila të lindur në 2020.

Për djemtë, Nic dhe Levin kryesojnë listat, përcjell tutje albinfo.ch.

Po në nivel kantonal?

Përderisa kishte disa dallime – ne po ju shikojmë Ticino dhe Graubünden – rajonet gjuhësore prireshin të bashkoheshin rreth të njëjtëve emra djemsh dhe vajzash në Zvicër.

Aty ku jepen më shumë se një emër, ai përfaqëson një lidhje midis emrave në vendin e parë.

Cyrih (ZH)

Vajzat: Mia

Djemtë: Noa

Aargau (AG)

Vajzat: Mia

Djemtë: Noah

Bernë  (BE)

Vajzat: Mia

Djemtë: Luca

Luzern (LU)

Vajzat: Lina

Djemtë: Matteo

Thurgau (TG)

Vajzat: Emilia

Djemtë: Noah

Uri (UR)

Vajzat: Laura, Lorena

Djemtë: Luca

Schwyz (SZ)

Vajzat: Lea

Djemtë: Leon

Obwalden (OW)

Vajzat: Alina, Fiona, Mia, Leonie

Djemtë: Livio, Noah

Nidwalden (NW)

Vajzat: Lynn, Lia, Elin

Djemtë: Luca, Nevio, Timo

Glarus (GL)

Vajzat: Fiona

Djemtë: Mauro

Zug (ZG)

Vajzat: Mia

Djemtë: Matteo

Solothurn (SO)

Vajzat: Emilia, Lina

Djemtë: Noah

Basel Stadt (BS)

Vajzat: Emilia

Djemtë: Leon

Toka e Bazelit (BL)

Vajzat: Elena, Lina, Lia

Djemtë: Matteo

Schaffhausen (SH)

Vajzat: Alina, Aurora, Emma

Djemtë: Matteo

Appenzell Ausserrhoden (AR)

Vajzat: Lea

Djemtë: Ben, Laurin, Mattia, Silas

Appenzell Innerrhoden (AI)

Vajzat: Gianna, Malea

Djemtë: Noah

St Gallen (SG)

Vajzat: Mia

Djemtë: Noah

Graubünden (GR)

Vajzat: Emilia

Djemtë: Elia

Ticino (TI)

Vajzat: Sofia

Djemtë: Leonardo

Vaud (VD)

Vajzat: Ema, Zoe

Djemtë: Gabriel

Freiburg / Fribourg (FR)

Vajzat: Ema

Djemtë:

Valais / Wallis (VS)

Vajzat: Ema

Djemtë: Gabriel

Neuchâtel (NE)

Vajzat: Ema,

Djemtë:

Gjenevë (GE)

Vajzat: Ema

Djemtë: Gabriel

Jura (JU)

Vajzat: Ema, Luna

Djemtë: Liam