Lajme

Energjia, transporti, ushqimi: Inflacioni në Austri, dyshifror

Inflacioni në Austri ka arritur nivelin më të lartë të 70 vjetëve në 10.5 për qind me kostot për energjinë, transportin dhe energjinë që të gjitha kontribuojnë në rritje

Norma e përgjithshme e inflacionit në Austri arriti në 10.5 për qind në shtator – norma më e lartë në Republikën Alpine që nga viti 1952.

Energjia shtëpiake ishte nxitësi kryesor i çmimeve, e ndjekur nga kostot e karburantit për transport dhe ushqim (ushqim ushqimor dhe restorante).

Kostoja e banesave, ujit dhe energjisë është rritur me 19,8 për qind që nga shtatori 2021, transporti (përfshirë karburantin) është rritur me 17,5 për qind dhe ushqimet dhe pijet joalkoolike janë rritur me 13,9 për qind, shkruan The Local, përcjell albinfo.at.

Gjithashtu, çmimet e restoranteve dhe hoteleve janë rritur me 10.5 për qind vitin e kaluar.

Tobias Thomas, Drejtor i Përgjithshëm në Statistikat e Austrisë, tha: “Në shtator të vitit 2022, norma e inflacionit prej +10,5 për qind jo vetëm që tejkaloi shifrën dhjetë për qind, por edhe nivelet e larta gjatë krizës së naftës në vitet 1970.

“Një rritje më e lartë në çmimet e konsumit u mat për herë të fundit në korrik 1952, kur norma e inflacionit ishte 14.1 për qind.

Në shtator 2022 çmimi i gazit ishte 111,4 për qind më i lartë se një vit më parë, energjia elektrike kushtoi 36,7 për qind më shumë, lëndët djegëse të ngurta u rritën me 97,6 për qind, nafta për ngrohje u rrit me 105,3 për qind dhe ngrohje qendrore me 61,2 për qind, përcjell tutje albinfo.at.

Kur bëhet fjalë për ushqimin, çmimi mesatar i një shporte pazar ditore (që përfshin një gazetë dhe një kafe) u rrit me 11.5 për qind. Një shportë javore e blerjeve (përfshirë ushqime, shërbime dhe karburant) u rrit me 16.1 për qind.

Për ta zbërthyer edhe më tej, kostoja e qumështit, djathit dhe vezëve është rritur me 20,3 për qind, mishi është rritur me 15,3 për qind, buka dhe produktet e drithërave me 13,3 për qind dhe perimet me 11 për qind.

Për krahasim, inflacioni në Eurozonë qëndroi nën 10 për qind në shtator 2022, por vetëm në 9.9 për qind. Në shtator 2021 norma e inflacionit ishte 3.4 për qind.

Norma mesatare e inflacionit në BE në shtator 2022 ishte 10.9 për qind.