Integrimi

Fatime Sulejmani këshillon refugjatët në 7 gjuhë të huaja

E lindur në pjesën shqiptare të Maqedonisë, ajo përveç gjuhës shqipe dhe maqedonishte, gjithashtu flet edhe serbokroatisht, gjuhën boshnjake, turke, gjermane, angleze e po ashtu ka njohuri të mira edhe në gjuhën bullgare

Në qytetin Marl të Gjermanisë refugjatët duhet të ndjehen të qetë. Qyteti ka vendosur të marrë një kujdestare të veçantë për refugjatët e këtij vendi. Fatime Sulejmani në vitet e 90-ta ishte vet e shpërngulur nga Kosova për në Gjermani. Para se gjithash, Fatimja flet shtatë gjuhë të huaja. Kryetari i qytetit, Werner Arndt shpreson që ndihma e saj do të jetë e madhe dhe bashkëpunuese.
Këshilltarja e refugjatëve kohëve të fundit kishte punuar për shërbimin social të grave katolike dhe gjithashtu për refugjatët në Recklinghausen, Dorsten, Castrop – Rauxel dhe bënte pritjen e refugjatëve në sallën e sporteve “Rundsporthalle” në Marl.

Fatime Sulejmani (50 vjeçare), e lindur në pjesën shqiptare të Maqedonisë, përveç gjuhës shqipe dhe maqedonishte, gjithashtu flet edhe serbokroatisht, gjuhën boshnjake, turke, gjermane, angleze e po ashtu ka njohuri të mira edhe në gjuhën bullgare, raporton lokalkompass.de, transmeton “albinfo.ch”.

Për vendin e ri të punës ajo ka pasur mbështetjen e madhe sidomos nga koordinatori për refugjatë, Thomas Freck. Detyrat e saj përfshijnë në veçanti kujdesin profesional të refugjatëve dhe familjeve të refugjatëve në strehimoret e qytetit si dhe për zhvendosjen e tyre në banesat private.

Si kujdestare e re e refugjatëve Fatime Sulejmani fillimisht dëshiron të “ndërtojë ura bashkëpunimi”. “E rëndësishme është që refugjatët sa më shpejt të njihem me banimin e ri dhe kushtet e jetesës dhe të marrin përgjegjësitë e tyre”, thotë Fatimja.

Në ndërtimin e besimit mes saj dhe refugjatëve ndihmë të madhe Fatime Sulejmanit nuk i ka dhënë vetëm njohja e gjuhëve të huaja, por edhe biografia e saj. Ajo në vitin 1992 së bashku me familjen e saj në kushte dramatike kishin braktisur vendin e tyre duke u shpërngulur nga Kosova për në Gjermani. Ajo kishte punuar në Kiel, Oldenburg dhe Konstanz ndërsa përfundimisht në rrethin e Recklinghausen kishte gjetur shtëpinë e saj të re.

“Refugjatët janë shumë falënderues për çdo ndihmë që e marrin këtu”, thotë Fatime Sulejmani nga përvoja e saj personale, përcjell “albinfo.ch”.

Se sa mirënjohës janë njerëzit të cilët për shkak të luftës, dhunës apo tmerreve të tjera detyrohen të lëshojnë shtëpitë e tyre, Fatimja e ka përjetuar personalisht. Kështu për shembull një çift refugjatësh kishte ftuar zonjën Fatime Sulejmani që të ishte e pranishme në lindjen e vajzës së tyre. Ata kishin kërkuar nga jo që t`ua propozojë edhe një emër. Fatime Sulejmani kishte vendosur për emrin Anela që në përkthim do të thoshte “më përqafo”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI